• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Maritta Selin, anhörig som reagerat på kommunens konsultkostnader.

Anhörig: ”Inga fötter i verkligheten”

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer massiva reaktioner på vår nyhet om ökade konsultkostnader i Sundsvalls kommun. Samtidigt som äldrevården kämpar med sina utgifter.

Efter våra inslag om neddragningar inom äldrevården i Sundsvall har reaktionerna varit många. En hel del har reagerat på vår nyhet om att konsultkostnaderna i kommunen, samtidigt har tillåtits öka kraftigt.

– Varför har man inte personal bland tjänstemännen i kommunen som är pålästa och vet vad det handlar om, så att man inte behöver ha dyra konsuter i den här omfattningen, säger Maritta Selin som bor på Alnö.

Socialtjänsten i kris

Efterlyser proportioner

Hon har en make som drabbats av stroke och hon har vänner som bor på äldreboenden. När hon fick höra att kommunens konsultkostnader, på några år ökat med 100 miljoner kronor, blev hon arg. Hon ifrågasätter varför kommunens egen kompetens inte räcker till i större utsträckning.

SVT: Kan det inte vara så att det blir dyrare att anställa än att ta in konsulter?

– Det beror ju på vad man ger dem för lön. Ska alla ha som kommundirektören blir det dyrt. men det måste ju finnas proportioner, säger hon.

Kommunalrådet försvarar utgifterna

Enligt kommunalrådet finns en logisk förklaring till de höga konsultkostnaderna.

– Man kan konstatera att en stor del kan hänföras till att vi investerar mycket i Sundsvall just nu. Inte minst genom att vi bygger skolor, äldreboenden, vägar och bostäder.

Även om vi inte själva bygger husen, så behöver man göra planer för husen och förbereda för möjligheten att bygga, säger Peder Björk (S) kommunalråd.

SVT: Men ni har väl anställda som kan jobba med planfrågor på kommunen?

– Det är en avvägning mellan hur många vi ska ha i kommunen som jobbar med det här- eller om vi ska anlita expertis när det behövs. Vi kan inte ha expertis i alla specifika sakfrågor i kommunen, svarar Peder Björk (S).

Ingen nykokt potatis

Samtidigt som utgifterna för konsulter dragit iväg, kämpar Socialnämnden med ett underskott på nära 200 miljoner. Det är vad den senaste prognosen säger. Det är en ökning av underskottet jämfört med tidigare 175 miljoner.  För att få ihop ekonomoin ska man, bland annat, se över ”Beviljad tid för sociala aktiviteter” och även minska tiden för mathållning i hemtjänsten.

Istället för nykokt potatis, blir det uppvärmda päror i matlåda. Samtidigt har vi kunnat berätta om personal i äldreomsorgen som inte hinner med sitt jobb idag.

För mycket personal

– Nu har vi fattat de här besluten och nu handlar det om att vi ska verkställa dem och då blir det människor som berörs, det förstår jag, säger Malin Larsson (S), socialnämndens ordförande.

SVT: Men det är för mycket personal på en del ställen?

– Ja det är det, svarar Malin Larsson (S)

”Att de har samvete”

– Jag förstår inte att de har samvete till att låta det fortgå. Vart finns ödmjukheten, vart finns känslan för de här personerna som behöver hjälp? frågar sig Maritta Selin.

På sociala medier är det många som kommenterar situationen i kommunen. ”Gör en ordentlig genomlysning av kommunens lek med skattepengar”, skriver en kritiker. ”Konsulterna kan inte hjälpa en dålig ekonomi. Gör inte om landstingets resa utan nyttja de resurser ni har i organisationen”, skriver en annan.

Anhöriga rädda

Och Maritta tycker att det är bra att folk reagerar.

– Anhöriga är så otroligt rädda att säga någonting, man är rädd att det ska slå tillbaka. Det är inte personalens fel, dem är det ju synd om. Det är de som styr och ställer som är ansvariga. Jag vet inte vad de tycker att de gör som är bra? Är det för att det växer upp ett hus vid vattnet? Så enkelt är det inte, säger hon retoriskt.

Höga kostnader

– Jag förstår att man tänker på sina närmast anhöriga, men samtidigt ser vi också att vi, jämfört med andra kommuner, ligger högt i bemanning och tid i hemtjänsten utan att vi har någon bättre kvalitet än dem så det här är fullt möjligt, säger Malin Larsson (S).

SVT: Finns det något som får dig att ändra uppfattning?

– Näe, inte som det ser ut idag. Det här står vi fast vid nu, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialtjänsten i kris

Mer i ämnet