Nätbedragne Thom Svensson kollar sina saldon vi mobiltelefon, riksdagsledamoten Anna-Belle Strömberg från Örnsköldsvik väcker debatt i riksdagen om IT-bedrägerier.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nätbedragne Thom Svensson i Husum har fått mångas sympati. I morgon ställer riksdagsledamoten Anna-Belle Strömberg (S) från Örnsköldsvik frågan till regeringen om vad den tänker göra åt IT-bedrägerierna. Se och hör henne här. Foto: Hans Lindblom/SVT

Anna-Belle Strömberg (S) lägger interpellation i riksdagen om bedrägerierna

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Anna-Belle Strömberg (S) gör IT-bedrägerierna mot äldre till en riksdagsfråga. I morgon tisdag lägger hon en interpellation om att bedrägeriernas offer måste kompenseras fullt ut.

– Sverige bör gå på samma linje som Europakommissionen, säger hon.

Anna-Belle Strömberg har ställt interpellationen till finansmarknadsminister Niklas Wykman (M), och den kommer att tas upp i riksdagen sent under tisdagseftermiddagen.

Hennes frågor på ämnet till ministern:

”• Hur tänker statsrådet komma till rätta med bedrägerierna?

• Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta inom sitt ansvarsområde för att öka omhändertagandet och stödet till brottsoffren?

• Kommer statsrådet att verka för att Sveriges regering agerar i bankkundernas intressen utifrån Europaparlamentets förslag?”

Bankansvar

Till SVT säger Anna-Belle Strömberg som sitter i riksdagens civilutskott att bankerna måste ta ett större ansvar gentemot de många äldre som luras på sina besparingar av nätbedragare.

– Jag är mycket bekymrad, säger hon bland annat i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.