Sjukhusprästen: ”Många väljer att dö istället”

Uppdaterad
Publicerad

Känslorna svallade i SVT:s debattprogram om vården. Programmet spelades in i Sollefteå där vårdfrågan är het efter att BB lades ned i februari. Burop och applåder avlöste varandra.

På onsdagen spelade SVT in ett entimmes debattprogram om vårdfrågor i Hullsta Gård i Sollefteå. Tonläget var högt och på plats fanns politiker, ansvariga inom sjukvården, utredare, representanter från BB-ockupationen i Sollefteå och mer än 200 i publiken.

På plats i publiken fanns också den lilla flicka som föddes i bilen på väg till BB i Örnsköldsvik bara några veckor efter att förlossningen stängt i Sollefteå. Den nyblivna mamman fick frågan hur hon upplevde sin förlossning.

#Sverigevården

– Det är svårt att beskriva så kortfattat, för det var många känslor samtidigt, sa Emma Andersson, fortfarande märkbart tagen av att ha fött sitt barn i bilen.

Känslorna svallade i debatten.

– Jag tycker att det är fullständigt ovärdigt att kvinnor ska utsättas för det här, sa Kerstin Brandelius, representant för aktionsgruppen som vill bevara sjukvården i Sollefteå och fick applåder av publiken.

Applåder och burop

Applåder avlöstes av burop. Trots att programledare Per-Anders Fredriksson redan innan debatten startade uppmanat publiken att hålla rätt tonläge.

– Vi vill inte ha några burop härinne. Vill man applådera för att någon säger något bra, jättevälkommet. Annars, sköt er. Men var inte rädda för att uttrycka er, sa han till publiken innan bandningen av programmet.

Och publiken var engagerad och skötte sig, nästan hela tiden. 

– Ni skulle inte bua, men gör det då, kommenterade regionråd Erik Lövgren (S), sedan han avbrutits av publikens burop.

Erik Lövgren (S) var tydlig med att beslutet om att stänga förlossningen i Sollefteå är fattat och inte kommer att rivas upp.

Sjukhusprästen ställde frågor

Publiken fick ställa frågor och en som tog chansen var sjukhusprästen i Sollefteå.

– När man ska sitta och åka tio till tjugo mil för vård, för att operera en tarmvred eller någonting, då väljer patienter att säga ifrån sig behandlingar. Det får vi inte glömma, många väljer att dö istället för att åka och behandlas, påstod Elisabeth Grafström, sjukhuspräst på sjukhuskyrkan i Sollefteå.

Ett påstående som Ånges kommunalråd reagerade på. I Ånge finns inget sjukhus och han menar att Ångeborna är vana att upp till en och en halv timme för att få vård.

– Att folk skulle stanna hemma och dö det har jag aldrig hört talas om. Det måste ju vara någon måtta på debatten, menade Sten-Ove Danielsson (S).

Ockupanter reagerade

Carina Hellström, som representerar ockupationen av BB i Sollefteå, var inte förvånad över att Ångeborna inte förstår problematiken.

– Det kan jag förstå, för ni har ju aldrig haft något sjukhus, så ni vet inte hur det här känns, menade hon och applåderades också hon av publiken.

Här kan du se debatten i efterhand

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Sverigevården

Mer i ämnet