4500 anställda på Arbetsförmedlingen varslades under onsdagen. Det är oklart hur många som berörs i länet. Foto: TT

Arbetsförmedlingen varslar 4500 – oklart hur många i länet

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje anställd – 4500 – personer varslas om uppsägning vid en hårdbantning av Arbetsförmedlingen. Det innebär att mängder av förmedlingskontor kommer att stängas runt om i landet. Det är dock ännu oklart exakt hur neddragningen kommer att påverka Västernorrland.

Över hela landet berörs Arbetsförmedlingen av ett historiskt stort varsel, ett av de största överhuvudtaget i Sverige. Myndigheten har i dag cirka 13 000 anställda och varslet berör alltså en tredjedel av dessa. Arbetsförmedlingens chef, Mikael Sjöberg, räknar med att runt 3500-4000 av dessa tjänster finns utanför huvudkontoret i Stockholm.

– Jag har inte fått några direktiv alls på hur det kommer att slå här, säger Therese Sjögren, arbetsförmedlingschef i Sundsvall, Timrå, Härnösand och Ånge.

Budget röstades igenom av M/KD

Bakgrunden till varslet är de rejäla besparingar på myndigheten som röstades igenom i riksdagen när M/KD-budgeten antogs i slutet på förra året. Ovanpå det har regeringen tillsammans med C och L enats om att göra om Arbetsförmedlingen från grunden.

– Omställningsgruppen har redan börjat arbeta, så nu är det upp till dem att titta på hur och var varslet kommer att ligga, säger Therese Sjögren.

”Gått omkring och väntat”

Therese Sjögren var i Stockholm när beskedet kom och har därför inte hunnit träffa de anställda i Sundsvall och Ånge än, men enligt sektionscheferna som hon pratat med som framförde beskedet så blev det inga större reaktioner.

– Vi har gått omkring och väntat på det här och vetat om att något skulle hända sedan i december. Så det är bra att vi fick veta vad siffran blir så vi vet vad vi har att röra oss med. Nu ska vi titta på hur det påverkar regionen, säger Therese Sjögren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.