Kemiföretaget Nouryon i Örnsköldsvik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under torsdagen genomförde Arbetsmiljöverket en uppföljande inspektion på kemiföretaget Nouryon i Örnsköldsvik, men myndigheten är ännu sparsam med kommentarer kring resultatet. Foto: SVT

Arbetsmiljöverket efter inspektionen på Nouryon: ”Tittar på riskbedömning”

Uppdaterad
Publicerad

I början av 2023 lämnade Arbetsmiljöverket in ett föreläggande om vite mot Nouryon i Örnsköldsvik, med anledning av fackets och skyddsombudens anmälan om tystnadskultur, bestraffningsmiljö och kränkande särbehandling.

Under torsdagen genomförde Arbetsmiljöverket en uppföljande inspektion, men är i nuläget förtegen om resultatet.

I måndags var sista dagen för Nouryon Functional Chemicals att lämna in resultatet av det krav som arbetsmiljöverket ställde på kemiföretaget. Under torsdagen var därför Arbetsmiljöverket på plats i Örnsköldsvik för en uppföljande inspektion.

Leif Söderqvist, arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverket, kan inte berätta mycket om dagens besök på fabriken.

SVT granska kemijätten i Nouryon i Örnsköldsvik

–  På de krav som ställts i föreläggandet har man (företaget reds.anm) jobbat med åtgärder på samtliga fyra krav. Vi tar med oss uppgifterna för bedömningen tillsammans med jurist och beslutsfattandechef, säger han.

Tittar på riskbedömning och åtgärder

Ett av kraven som Arbetsmiljöverket ställde på Nouryon var att de skulle genomföra en undersökning, vilket företaget gjorde via en enkät.

–  Vi har tagit del av enkätsvaren idag, men vi kan inte säga något om dem i dagsläget. Enkätsvaren är jätteviktiga, men det vi framförallt tittar på är den riskbedömning och de åtgärder de planerar, säger Söderqvist.

Beslut om huruvida Nouryon har uppfyllt de krav som Arbetsmiljöverket ställt på dem eller inte, kan dröja upp mot tre veckor.

Starta klippet och hör Söderqvist berätta om vad som händer härnäst – och vilka kopplingar de ser mellan SVT Västernorrlands granskning och arbetsmiljöverkets inspektion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granska kemijätten i Nouryon i Örnsköldsvik

Mer i ämnet