Idén till gruppvägledningen ”Watch out” kom efter att Arenaskolans studie- och yrkesvägledare såg att den här gruppen elever, som går sista terminen i årskurs nio, bokade väldigt mycket individuella samtal hos henne. Många hade även vissa specifika frågor.
- Jag tror och vet att gruppvägledning kan vara en vinst när man får träffa andra i samma situation, säger Sara Nordström, studie- och yrkesvägledare på Arenaskolan.
Att satsa på högpresterande elever på gruppnivå tillhör inte vanligheterna, men enligt skollagen ska man ta hänsyn till alla elevers olika behov. ”Barn och elever ska ges stöd och stimulans så att de utvecklas så långt som möjligt” – se faktaruta nedan.
Stimulera till studier
Watch out är ett gruppvägledningsverktyg som Arenaskolan skapat, och syftet med det är att stärka elevernas identitet, men också att stimulera till vidare studier. Eleverna får bland annat åka på studiebesök under några av de åtta gångerna som de kommer träffas.
Vad betyder det här för Timrå?
– Vi hoppas att det här ska kunna ge ringar på vattnet och kanske framförallt skapa en pluggkultur i Timrå som ökar utbildningsnivån, säger Sara Nordström.
Titta på klippet för att få veta mer om satsningen Watch out.
Skollagen §4
Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns och elevers utveckling och lärande samt en livslång lust att lära.
Utbildningen ska också förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på.
I utbildningen ska hänsyn tas till barns och elevers olika behov. Barn och elever ska ges stöd och stimulans så att de utvecklas så långt som möjligt. En strävan ska vara att uppväga skillnader i barnens och elevernas förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Utbildningen syftar också till att i samarbete med hemmen främja barns och elevers allsidiga personliga utveckling till aktiva, kreativa, kompetenta och ansvarskännande individer och medborgare.