Författaren Hédi Fried överlevde Förintelsen och är nu 94 år gammal. Enligt henne är Sveriges demokrati i fara men hon hyser ändå hopp om framtiden. Foto: SVT

Hédi Fried får 5i12-priset för mångårigt arbete mot nazism

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag delas 5i12-priset ut under en manifestation i riksdagen. I år går det till författaren och psykologen Hédi Fried som överlevde Förintelsen.

Hédi Fried föddes i Rumänien 1924 och tillsammans med sin familj deporterades hon 1944 till koncentrationslägret Auschwitz. Föräldrarna dödades men hon och en syster förflyttades till lägret Bergen-Belsen och befriades där.

Efter kriget kom hon till Sverige och verkade som psykolog men hon har även föreläst och skrivit böcker om sina upplevelser. Fortfarande är hon en aktiv opinionsbildare och har hyllats många gånger för sitt arbete.  Nu är det 5i12-rörelsens tur.

”Värdig mottagare”

– Hennes uthålliga insatser för att öka medvetenheten om Förintelsen är unik. Genom sin stora kunskap och sina egna upplevelser är hon en stark kraft i kampen mot nynazismen och högerextremismen. Hon är mer än någon annan en värdig mottagare av 5i12-priset, säger ordförande Jasenko Omanovic i ett pressmeddelande.

5i12-rörelsen bildades 1988 i Härnösand för att hejda den främlingsfientlighet som då rådde i staden. Priset delas ut som traditionen bjuder den 5 december klockan 11.55 och har tidigare gått till bland andra Timbuktu, Stiftelsen Expo och Alexandra Pascalidou.

5i12-priset 2018 motivering

5i12-piset 2018 tilldelas författaren och psykologen  Hédi Fried för hennes mångåriga arbete för demokrati och mot nazismen. Som överlevare av Förintelsen har hennes erfarenhet och kunskap en unik trovärdighet som fått stor genomslagskraft som folkbildare runt om i landet och även utomlands. Hennes insatser präglas av civilkurage, mod och uthållighet som ingett hopp och gjort djupa intryck på såväl makthavare som allmänheten. Hennes många besök i landets skolor har gjort henne till en förebild och kunskapsförmedlare i mänskliga rättigheter även för ungdomar. Hédi Fried visar på ett föredömligt sätt hur man genom historien kan möta framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.