Sällan har han i programserien varit så generös med superlativer. Sundsvall är en stad att bli förälskad i som arkitekturintresserad säger han, och sällan har han själv blivit så förälskad. Varje gathörn bjuder på överraskningar och framstående arkitektur.
Men han är också starkt kritisk till att arvet efter Sundsvallsbranden 1888 håller på att fördärvas och att Sundsvalls kommun inte ställer krav på den nya bebyggelsen. Stenstaden har världsarvsklass medan bebyggelsen utanför stadskärnan saknar samma kvaliteter. Norra kajen sågas, liksom trafiklederna. Bolagsverkets stora byggnad i hamnen beskrivs som det tråkigaste han sett.
”Varför ställs inga krav på det nya”
Norra kajen skulle ju enligt planerna byggas som en tät kvartersstad, varför blev det inte så undrar han.
Stadsbyggnadsnämndens ordförande, Anders Hedenius (S) erkänner att man inte ställt några krav på de byggföretag som exploaterat marken.
– Det har inte varit någon efterfrågan tidigare och vi har väl varit rädda att om man ställer krav blir det inget. Vi har varit glada glada att man velat bygga.
Mark Isitt menar att Sundsvalls kommun har ett ansvar att förvalta de byggnadstraditioner som en gång resulterade i Stenstaden. Han vandrar runt i stadskärnan och kommenterar det han ser: ”Oj, det är så mycket som är fint”, ”fornnordisk i sin karaktär”, det är som att gå runt i en medaljongtapet”.
Helt knockad av Stora torget
När han sedan vandrar ut på Stora torget: ”Nu kommer vi fram till helig mark, och man blir helt knockad. Det är tinnar och torn, det är skiffer, koppardetaljer och det är guld och silverdetaljer...”
Men som sagt, ett stolt arkitekturarv som han anser håller på att förödas. Inte heller Stora torget undgår kritik på grund av de cementplattor som täcker själva torgytan. ”Fult”, konstaterar Mark Isitt.
Hela programmet Stadsinspektionen sänds i radions P1 i helgen men finns också att lyssna på här.