När rättegången inleddes förnekade de tre assistenterna – 25, 26 och 27 år gamla – att de begått något brott. De hävdade att dom fått klartecken att få ta emot pengarna av sin arbetsgivare. Att de skulle ha fått pengarna som gåva och inte krävt dem för att hjälpa kvinnan upp från golvet är nämligen huvudlinjen i deras försvar.
Det förnekade deras arbetasgivare, det stora assistansbolaget STIL.
– Dom ljuger. Om det är någon som borde åka dit för det här så är det STIL, säger en av de åtalade assistenterna till Mittnytt.
Åtalade för ocker
Målet är uppmärksammat. De tre personliga assistenterna har åtalats för ocker efter att de ska ha krävt en MS-sjuk kvinna på pengar för att lyfta upp henne från golvet. Alla tre förklarade samstämmigt via sina advokater att de fått pengarna i gåva för att ha hjälpt den MS-sjuka kvinnan efter fallet.
Själv var inte kvinnan med när rättegången inleddes i Sundsvalls tingsrätt. Hon deltog från sin sjukbädd i ett inspelat videoförhör. Hon berättade om händelsen i oktober 2011 då hon ramlade i sitt hem i Sundsvall. Hon berättade om fallet, om hur de tre assistenterna ringdes in en efter en.
– Då ställde de sig bakom mig för att lyfta. Då hade det gått fyra timmar, det gjorde ont att ligga där.
Skulle ringa Räddningstjänsten
Det talades om att ringa räddningstjänsten för att få hjälp berättar den snart sextioåriga kvinnan. Men de skulle kosta pengar sa de.
Förhörsledaren: Var det något mer tal om pengar?
– Ja en av dem sa visst redan på telefon att hon ville ha pengar för att hjälpa till. Och de fick pengar allihop. De åkte iväg för att hämta pengar från min bankomat. Så dum var jag, men jag kände mig så utlämnad.
Bröt foten
Vid rättegången framkom också att den sjuka kvinnan bröt foten i samband med fallet och det lyft som assistenterna sedan gjorde när hon skulle upp från golvet.
Tog ut pengar själva
I videoförhöret har kvinnan först svårt att dra sig till minnes beloppen. Men de fick ta kortet och ta ut pengarna. De brukade ha tillgång till bankomatkortet annars också för inköp. I den bevisning som åklagare Malin Löfgren presenterade för rätten finns kontoutdrag som styrker uttagen.
Förhörsledaren: Vem föreslog det hör med pengarna och varför?
– Det var de, och det var för att hjälpa mig upp. Jag hade ont, jag var desperat.
Förhörsledaren: Har du berättat om det här för någon?
– Ja, för mina bästa väninnor som tyckte att det var dumt. Det insåg jag själv också, efteråt, när jag fått lite perspektiv på det som hänt.
Klartecken från bolaget
Assistenterna hävdar att pengarna var en gåva. De hävdar också att deras assistansbolag, STIL med över 1 000 anställda, gett klartecken till att ta emot pengarna.
– Vi tog upp frågan om pengarna med företagets lokala representant i Sundsvall och fick beskedet att det var helt OK, berättar den äldsta av assistenterna.
Åklagaren visar då upp ett dokument, företaget STILs policy som förbjuder anställda att ta emot gåvor.
– Det dokumentet känner jag inte till, svarade assistenten. Det har jag aldrig sett.
Dagen efteråt ångrade hon att hon tagit emot pengarna och valde senare att återlämna dem till den ms-sjuka kvinnan. Det beslutet var också skälet till att hon fick jobba kvar som assistent hos kvinnan, ett jobb hon har kvar än idag. Hon har jobbat som personlig assistent sedan hon var 16 år.
Att assistenterna fått klartecken från sin arbetsgivare STIL att ta emot pengarna förnekas i vittnesbåset av STILs representant Viktoria Wedin.
– Det är självfallet inte den enskilda som ska stå för kostnader om man ramlar. Vi har ju en policy i företaget att inte ta emot pengar eller gåvor.
Överbevisad av sin egen facebooksida
Viktoria Wedin hävdade att hon inte haft någon kontakt med assistenterna förrän långt efter händelsen. Först hävdar hon att hon befann sig i Melbourne på world cuptävlingar det aktuella datumet i oktober 2011, men blir överbevisad i sittande rätt. Av sin egen facebooksida, framplockad av försvaret där det framgår att hon befann sig i Sverige.
Behövde massör
En annan av assistenterna förklarade att det fanns ett särskilt skäl för pengagåvan, att den skulle användas till en massör efter det tunga lyftet att hjälpa henne upp.
Assistenterna beskriver den sjuka kvinnan som förvirrad och ”helsnurrig”. I ena ögonblicket säger man att man har en nära relation med kvinnan i nästa att hon är krävande och besvärlig.
Åklagaren Malin Löfgren antyder att de tre assistenterna ändrat sina vittnesmål efter polisens förhör och pratat ihop sig bland annat om att det rörde sig om en pengagåva till massör och kroppsvård.
Avskedades
Två av assistenterna sades upp av STIL efter händelsen. Dels ville den sjuka kvinnan inte ha dem kvar, dels ville STIL inte ha polisanmälda assistenter på lönelistan.
Mittnytt får en pratstund med assistenterna. Dom säger sig ha blivit svartlistade på arbetsmarknaden och att dom snart i tre år stått i centrum för medias uppmärksamheten.
-Jag har två barn att försörja. Det har varit jobbigt, berättar en av dem.
Vännerna startade utredning
Fortfarande är det höjt i dunkel vad som hände i kvinnans bostad ien oktoberdag 2011. Den sjuka kvinnan berättade först för sina väninnor om vad som hänt. Det var också de som startade en egen utredning och senare polisanmälde. Deras dokumentation med mail, telefonsamtal m.m ingår nu i polisens förundersökning.
Idag satt de i vittnesbåset och berättade.
– Hon var rädd att det skulle hända igen, berättar väninnan.
Att hennes berättelse skulle var förvirrad kommenterade hon så här:
– Det är klart att hon mår olika bra olika dagar, men det hon berättat har varit samma hela tiden. Beloppet hon berättat om har hela tiden varit 3 000 vardera till assistenterna.
– Jag jobbar själv inom vården och vet att det inte är tillåtet att ta emot pengar från vårdtagare.
Underläge
En av väninnorna berättar att kvinnan upplevde sig i ett underläge på flera plan. Inte bara i den aktuella situationen när hon fallit och blev krävd på pengar, utan också generellt i förhållande till sina assistenter.
– Hon var rädd att komma på kant med dem. Hon var rädd att de skulle sluta och lämna henne.