Det som skulle bli slutet på en lång dags flytt från vänner och trygghet i Östersund utvecklades till ett kaos där ingen riktigt visste vad som skulle hända härnäst. Till slut blev det övernattning på hotell i Örnsköldvik.
Masome Hussin Bakhas berättar om en känsla av uppgivenhet.
– Jag var jätteledsen och jag kände mig som en fågel i ett träd som inte kunde göra någonting. Jag hade jätteont i magen och grät mycket.
”Jag kan inte plugga”
Masome uppskattar att det är sjätte gången som hon och hennes familj flyttar sedan den kom till Sverige för drygt tre år sedan. Hon är orolig över att hon på grund av det missar mycket i skolan.
– Jag vill bli läkare och då måste jag plugga mycket. Om Migrationsverket flyttar oss hela tiden, då är jag inte med på det som händer i skolan och då kan jag inte plugga.
Får vara tillsammans
Tryggheten efter flytten till en ny ort är att Masomes kompis Fatimas familj också hamnade i Mellansel där de nu blir grannar.
– Det känns bra att det i alla fall finns någon här som man känner, säger Masome och Fatima fyller i.
– Ja det är bra att vi får vara tillsammans, säger Fatima Moradi.
”Varit med om svåra saker”
Totalt fyra lägenheter i Mellansel och Björna var utan el vid inflyttningen. Annica Sörensdotter från Tulleråsen i Jämtland hjälpte till under flytten genom att köra bohag som inte fick plats i bussarna med egen bil och släp.
– Det känns inte bra. De här människorna har ju varit med om ganska svåra saker och det är jobbigt att flytta. Mot sin vilja dessutom, och då blir det inte ibra.
Krävs planering
Hon säger att hon förstår att Migrationsverket måste dra ner på antal boenden i och med att antalet asylsökande blivit färre, men att det måste skötas bättre.
– Om man fattar ett beslut i januari att man ska stänga ner och 700 personer ska flytta från Jämtland, det är klart att det kräver planering. Då kan det inte ske i mars-april.