Arbetskulturen på sjukhusen i Ångermanland: ”Läkaren kunde skrika”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har SVT Nyheter Västernorrland berättat om AT-läkares vittnesmål, som bland annat handlar om 24 timmars arbetspass där de ensamma bemannar akuten och om en patientsäkerhet under hot.

När vi var i kontakt med de tiotal före detta och nuvarande AT-läkarna, framkom också att ett dåligt bemötandet från legitimerade kollegor varit en del av varför arbetssituationen varit svår.

I flera av de upplysningsärenden som skickats till IVO tas tystnadskultur upp. Bland annat lyfts att medarbetare är rädda för att ta upp problem, då de upplever det kan bli repressalier som konsekvens av att lyfta missförhållanden. Nu vittnar flera läkare om en arbetskultur där mer erfarna kollegor uppträder oprofessionellt.

– Jag blev uppläxad på ett morgonmöte av en annan kollega för att jag under min första vecka i nytt journalsystem gjort fel med läkemedelslistorna. Hon skrev även arga mejl till mig i caps lock att jag skulle ”skärpa mig” om jag gjorde fel på något sätt, säger en tidigare AT-läkare till SVT.

AT-läkarkrisen i Västernorrland

”Hör inte hemma i Västernorrland”

Ställföreträdande HR-direktören i Region Västernorrland, Åsa Bellander, reagerar på AT-läkarnas berättelser om arbetsmiljön.

– Jag ser på AT-läkarna precis som på annan färdigutbildad personal, man är kollegor och vår tanke och vilja är att kollegor ska stötta varandra i ett arbete. Sedan är det klart att man kan bli arg ibland, ibland håller man inte med och någon höjd röst kan höras. Men det som beskrivs med ett omfattande beteende som inte är schysst, det hör inte hemma i Region Västernorrland tycker vi, säger Åsa Bellander.

I klippet: Hör HR-direktören berätta om hur de ska arbeta vidare för att förbättra arbetsmiljön.

AT-läkarnas larm om arbetsmiljön – vet du mer? Tipsa oss!  

Några av AT-läkarnas citat om arbetskulturen:

”Det finns en utbredd tystnadskultur där alla specialist och överläkare känner varandra privat, man försöker förhindra IVO ärenden och tystar ner avvikelserapporter.”

”Man ska vara ''kollegial'' och inte tjalla ner sina medarbetare.”

”Det fanns en tystnadskultur. Jag upplevde den. Det var framförallt en läkare som var dagjour på akuten samtliga dagpass på vardagar som var extremt otrevlig både mot AT läkare och andra specialister. 

Jag tog upp med vår amanuens att jag blivit dåligt bemött, och fick bara till svar att, ja, så är det för alla, tyvärr. jag förväntades bara förhålla mig till det. Det var så till den grad att den här läkaren kunde skrika på och skälla ut andra läkare/specialister på akuten och de drog sig för att vara i kontakt med nämnde läkare. Den här läkaren är den största anledningen till att jag vantrivdes under min AT.”

”Det kunde hända att man som AT läkare blev ifrågasatt kring handläggningen (som var avstämd med bakjouren som var ytterst ansvarig och satt med vid rapporten) utan att man som AT läkare fick någon uppbackning vare sig av bakjouren eller någon annan. Alla satt helt tysta och såg på. Detta var något alla utsattes för.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AT-läkarkrisen i Västernorrland

Mer i ämnet