Västernorrlänningar har funnits i 9 500 år. På den tiden har en hel del hänt och de allra tidigaste fynden har nu samlats på länsmuseet. Men äldsta föremålet på utställningen är betydligt äldre än så, en tand från en mammut som hittades i samband med kraftverksbygget i Storfinnforsen på 50-talet.
Vallakitteln
Bland fynden som ställs ut finns också pilspetsar och små skulpturer och Vallakitteln – järngrytan som hittades utanför Selånger i Medelpad på 50-talet.
Crafthunter
En nytillkommen del i utställningen är spelet Crafthunter. Där får barn själva leva sig in i stenålderslivet genom att kombinera informationen på en datorskärm med fysiska fynd i utställningslokalen och därigenom få ett hum om hur människor levde för tusentals år sedan.
– Det är ett lek- och lärspel där man fysiskt och med hjälp av en dator spelar sig igenom forntiden, berättar Mona Nilsson, antikvarie på länsmuseet.
Barnen får bland annat lära sig göra upp eld, väva tyg och gjuta en bronsyxa.
Nyheter
Utställningen heter ”Forntidsresan – Nio tusen år av människors spår” och i drygt ett år har arbetet pågått med att uppdatera, revidera och utveckla utställningen. Till stor del kommer besökarna att känna igen sig i historien om forntiden som den förmedlats tidigare, men också upptäcka en rad spännande nyheter.