Världens äldsta DNA hittat i Sibirien – 1,2 miljoner år gammalt

Publicerad

Världens äldsta DNA kommer från mammutar i Sibirien och är 1,2 miljoner år gammalt.

– Det tidigare äldsta DNA:et som analyserats är ungefär 600 000 år gammalt. Så vi dubblerar rekordet, säger en av forskarna bakom studien. 

En internationell forskargrupp ledd från Centrum för paleogenetik, Stockholms universitet och Naturhistoriska riksmuseet har funnit gammalt DNA i prover från några mammutars tänder. Resultaten visade att djuren levde för mellan 700 000 och 1,2 miljoner år sedan.  

– Det är som att åka tillbaka med en tidsmaskin, att få analysera DNA som är tusen gånger längre tillbaka i historien än vikingarna, säger Love Dalén, professor i evolutionär genetik vid Centrum för paleogenetik. 

Fanns mer än en art av mammutar

För över en miljon år sedan uppstod många av de djurarter som vi känner i dag. DNA-sekvenseringarna visade bland annat att det fanns mer än en art av mammutar i det nuvarande Sibirien.

Forskarna kunde jämföra arvsmassan från ullhåriga mammutar som levt både i början och i slutet av en period på hundratusentals år, vilket gav kunskaper om hur evolutionen gått till.  

”Massor av små DNA-fragment”

Under flera år har det pratats på olika ställen i världen om att försöka återskapa arten mammut med hjälp av kloning och elefanter. Men att forskarna i Stockholm nu har en stor mängd DNA-bitar från urgamla mammutar betyder inte att det kommer att fungera.

– Vi har plockat fram massor med små DNA-fragment. Det är rätt långt från en levande mammut, säger Anders Götherström, arkeolog och genetiker vid Stockholms universitet.

– Vi kan sekvensera DNA på datorn och sätta i rätt ordning, men att sätta ihop något för ett helt mammutliv finns det ingen teknik för idag, konstaterar Love Dalén.

Däremot är de säkra på dateringen av DNA-delarna. De har använt tre olika metoder, bland annat den så kallade “molekylära klockan” som grundas på att mutationer i arvsmassan sker med konstant hastighet.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.