Stängd återvinningsstation med en skylt som visar ”Tillfälligt stängt”, omgiven av snöfall och svagt upplyst av lampor i mörkret.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under tisdagskvällen fick många besökare vända i dörren – på grund av en flaska som man misstänkte innehöll det explosiva ämnet nitroglycerin. Det visade sig senare vara ett falskt alarm. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Återvinningscentral i Örnsköldsvik stängdes – explosivt material var lösningsmedel

Uppdaterad
Publicerad

Må återvinningscentral strax utanför Örnsköldsviks tätort stängdes omedelbart vid 15.30-tiden på tisdagen.

Orsaken är att de misstänkte att en flaska med det mycket explosiva ämnet nitroglycerin hade lämnats in.

Efter att de gjort en utökad provtagning på onsdagsmorgonen så kunde man bekräfta att vätskan som lämnats in alltså inte var nitroglycerin utan ett lösningsmedel, det meddelar Miva på sin Facebooksida.

Återvinningscentralen öppnar återigen klockan 9:00 på onsdagen.

Fick stänga tidigare

En vanlig tisdag har återvinningen öppet till 20:00. Men idag fick de stänga redan vid 15:30.

Vem som lämnat in flaskan är oklart.

– Personen hann lämna återvinningscentralen innan flaskan upptäcktes och personalen förstod vad det var i den, säger Lars Westberg, kommunikationschef på på det kommunala Miljö och vatten i Örnsköldsvik AB (Miva).

Polisen: ”Ingen fara för allmänheten”

Efter kontakt med polisen beslutades att återvinningscentralen omgående skulle stängas och personalen evakueras. Polisens bombgrupp kommer nu att undersöka flaskan. Ingen person har kommit till skada.

Polisen meddelade på sin hemsida under tisdagseftermiddagen att föremålet är inlåst och att inte är någon fara för allmänheten.

SVT:s reporter var på plats under eftermiddagen och möttes av en stängd grind.

– Det är säkert 6-7 bilar med släp som var tvungna att vända när jag var där, säger Thomas Sundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.