17 maj fick polisen larm om en kvinna med kniv som betedde sig hotfullt i Örnsköldsvik och bland annat rispade en man i handen. Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll

Kvinna attackerade två med kniv på torget i Örnsköldsvik – döms till rättspsykvård

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna i 55-årsåldern som anföll två personer med kniv på Stora torget i Örnsköldsvik i våras döms till rättspsykiatrisk vård.

Hon ska också betala totalt 80 000 kronor plus ränta i skadestånd till de två offren.

Det hela inträffade den 17 maj i år. Den knivbeväpnade kvinnan attackerade helt oprovocerat först en man på en parkbänk som hon flera gånger försökte hugga med kniven.

Då kom en ung kvinna gående förbi, och när hon ingrep blev även hon angripen av den upprörda kvinnan med kniven i handen, som försökte hugga henne både i bröstet och i benen.

Ung kvinna parerade hugg och avväpnade

Den unga kvinnan lyckades parera huggen och kunde så småningom också avväpna angriparen. Se SVT:s intervju med den unga kvinnan här.

Strax därefter kom polisen till platsen och kunde gripa knivkvinnan.

Nu döms hon till rättspsykiatrisk vård för två fall av försök till grov misshandel. Kvinnan, som mådde mycket dåligt psykiskt vid tillfället, har erkänt.

Hon döms också att betala 40 000 kronor vardera plus ränta i skadestånd till de två brottsoffren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.