Polisrazzia, SiS-hem, Kammaråklagare Henrik Wallin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Fritagningsfrekvensen från SiS-hem är betydligt högre än fritagningar från exempelvis kriminalvård, säger kammaråklagare Henrik Wallin – hör mer i intervjun här. Foto: Gobiten.se / SVT arkiv / Sara Carlzén SVT

Åttonde tonåringen häktad efter polisrazzian i Sundsvall – kan flyttas till sis-hem

Uppdaterad
Publicerad

Enligt de regler som finns får de åtta tonåringar som sitter häktade efter polisrazzian i Sundsvall bara sitta häktade i max tre månader – just på grund av deras unga ålder.

Därefter kan det aktualiseras med omhändertagande enligt LVU (lagen om vård av unga). Men det finns också en möjlighet att överskrida tre månaders häktningstid – eftersom det handlar om så grov brottslighet. Kammaråklagare Henrik Wallin förklarar i intervjun här.

Åtta av de totalt elva personer som sitter häktade efter polisrazzian i Sundsvall i slutet av januari är tonåringar. Och enligt de gällande reglerna får minderåriga sitta i häkte i högst tre månader, som utgångspunkt.

– Det är ju en frist som vi naturligtvis måste beakta, så är det, säger kammaråklagare Henrik Wallin.

Knarkkriget i Sundsvall

Men om åklagarmyndigheten anser att det finns synnerliga skäl att de unga misstänkta hålls inlåsta längre än tre månader så finns alternativet med ”betryggande övervakning”.

Något som kan komma att innebära en annan form av omhändertagande efter att tremånadersgränsen löpt ut.

Då skulle till exempel HVB-hem eller – mer sannolikt i det här fallet – slutna SiS-hem kunna bli ett alternativ. Men det finns problem med den formen av omhändertagande, enligt Henrik Wallin.

Fritagningsrisk

På Sis-hem bedrivs bland annat en form av statlig sluten ungdomsvård.

– Fritagningsfrekvensen från SiS-hem, alltså låsta hem, som Socialtjänsten använder sig av är betydligt högre än fritagningar från exempelvis kriminalvård, säger Henrik Wallin och fortsätter:

– Men det främsta skälet till varför ett låst hem kanske inte är aktuellt är att de inte kan tillgodose inskränkningen i kommunikation med omvärlden, och kan inte beakta våra behov inom ramen för förundersökningen.

Hör åklagaren Henrik Wallin berätta vilka alternativ som finns efter att tonåringarna suttit häktade tre månader.

SiS

SiS, Statens institutionsstyrelse, är en statlig myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård och behandling av ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem.

Uppdraget är att ge dem som vårdas bättre förutsättningar för ett socialt fungerande liv utan missbruk och kriminalitet.

Myndigheten har 23 särskilda ungdomshem, varav ungdomshemmet Vemyra i Sollefteå är ett.

Källa: regeringen.se, SiS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet