• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Maria Löjdström, enhetschef för avdelning 1 på Örnsköldsviks sjukhus. Foto: Jennie Johansson/SVT

Vårdavdelningar slås ihop för att klara sommaren

Uppdaterad
Publicerad

För att klara av sommaren på Örnsköldsviks sjukhus slår kardiologen ihop sin verksamhet med avdelningen för geriatrik, neurologi och rehabilitering.

– Det finns alltid en oro inför semestrarna, säger Maria Löjdström, enhetschef.

Semestern är inom räckhåll. På vissa avdelningar i regionen väntar personal fortfarande på besked om sin ledighet. Men på kardiologen på avdelning 1 på Örnsköldsviks sjukhus ligger man bra till. Här saknas bara några enstaka pass och sen är det klart.

– Genom att jobba tillsammans tycker vi att det minskar sårbarheten, för det kommer finnas mer personal på plats, säger Maria Löjdström, enhetschef avd 1.

Färre vårdplatser

För avdelning 1 (kardiologen) och avdelning 3 (geriatrik, neurologi och rehabilitering) blir det totalt sju vårdplatser färre under sommaren, vilket gör att man har 29 vårdplatser öppna.

Maria Löjdström har märkt av bristen på stafettsjuksköterskor och tycker att hon i år fått färre förslag på personer som kan jobba.

– Personalen behöver ju ha semestrer. Det är alltid lite besvärligt att få ihop och man får titta på olika lösningar.

Flyttad semester

Just nu håller semesterschemat som bäst på att färdigställas och Maria Löjdström har hunnit ge alla medarbetare besked om sin semester.

Har ni personal hos er som flyttat sin semester?

– Ja, vi har en del personal som flyttat sin semester, sen sker det på frivillig basis men vi har fantastiska medarbetare som hjälper till att lösa verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.