Avloppsslammet sprutas rakt ut i naturen utan rening.

Bajset dumpas i skogen utan rening

Uppdaterad
Publicerad

Det avloppsslam som sugs upp ur enskilda avlopp tippas i många kommuner helt öppet i en grop i skogen, utan egentlig rening men med myndigheternas godkännande.

En tankbil med avloppsslam, bestående av kiss och bajs och gråvatten från hushållen, tömmer sitt innehåll i slamlagunen i Ramsele i Sollefteå kommun, i princip hamnar slammet rakt ut på marken. Den enda rening som sker här är genom filtrering i sanden under lagunen.

Slamlagunen är visserligen inhägnad men i övrigt helt öppen så att fåglar och djur kan ta sig in.

Otjänliga avlopp

Finns i hela länet

Det finns 27 liknande slamlaguner bara i Västernorrlands län och den här metoden att göra sig av med avloppslam används i många kommuner, framförallt i norra Sverige. Miljöchefen i Sollefteå, Maria Söderlund förstår att folk reagerar över hanteringen.

– Ja, definitivt, speciellt om man inte förstår funktionen i den här gropen i marken, säger hon.

Nära Faxälven

Det som töms i slamlagunen är avloppsslam som hämtats i bland annat hushåll med enskilda avlopp och avloppstankar. Anläggningen i Ramsele ligger i direkt anslutning till en återvinningsstation och inte långt från Faxälven.

Trots att det är Sollefteå kommun som sökt tillstånd för att tippa avloppsslam på det här viset tycker inte kommunens miljöchef att det här är en bra lösning.

– Man tycker att det finns reningsverk idag och att det hade varit en bättre teknik att man kan få en annan typ av rening av det här avloppsvattnet men det blev för dyrt, konstaterar Maria Söderlund.

Godkänt av länsstyrelsen

Tillståndet för slamlagunen i Ramsele utfärdades av länsstyrelsens miljöprövningsdelegation så sent som 2014.

– Vår bedömning var att med de kontroller och den rening som sker i anläggningen var det godtagbart, men vi har sett ett problem med den här typen av verksamhet och har satt en tidsbegränsning på tio år för anläggningen. På sikt bedömer vi att det här troligen inte är den teknik som man bör använda framöver, säger Joakim Kruse, Länsstyrelsen Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Otjänliga avlopp

Mer i ämnet