Bakgrunden är ett extraärende som dök upp i kultur och tekniknämnden i början av veckan.
I sitt nuvarande reglemente har nämnden rätt att på egen hand teckna hyresavtal på upp till tio år, men efter ett förslag till ändring av reglerna har det nu ändrats till 20 år.
Regeländringen kan inte rädda den senaste affären med Västeråsföretaget Arvid Svensson AB men kan komma väl till pass för att påskynda en affär i framtiden, menar kritikerna.
Nya regler bäddar
Förslaget till ändrat reglemente skickades ut till ledamöterna i måndags, samma dag som kommunledningen och företrädare för Timrå IK och fastighetsbolaget Arvid Svensson AB träffades för att diskutera arenaaffären. Till skillnad från tidigare spekulanter på Eon Arena krävde Arvid Svensson AB ett 20-årigt avtal.
– Visserligen sammanfaller reglementsändringen i tid med de senaste arenadiskussionerna men det är inte bara det som frågan handlat om. Vi får bland annat befogenhet att teckna längre arrendeavtal och det har flera av våra arrendatorer efterfrågat, säger Jan Christer Jonsson (S), kultur och tekniknämndens ordförande.
Det ändrade reglementet ska nu fastställas av kommunfullmäktige innan det träder i kraft.
Kritiseras för ”kupp”
Bland flera oppositionspolitiker i Timrå som SVT Västernorrland pratat med beskrivs kommunledningens förfarande som en ”kupp” för att kunna genomföra en arenaaffär utan att först behöva fråga politikerna i kommunfullmäktige.
Skillnaden handlar om tid. Om ett nytt hyresavtal kan tecknas direkt av nämnden kan beslutet fattas med någon dags varsel till skillnad från kommunfullmäktige som har beredningstvång enligt förvaltningslagen. För att ett ärende ska kunna tas upp i kommunfullmäktige måste det först beredas i kommunstyrelsen, en process på flera veckor.
Process speedas upp
Efter debaclet med den senaste affären har kommunalrådet Ewa Lindstrand (S) varit kritisk och anklagat oppositionen för att ”läcka till media”. Inte heller Ewa Lindstrand vill göra någon direkt koppling mellan reglementsförändringen och arenaaffären. När reglerna ändrats kan det emellertid få betydelse.
– Men det förutsätter att de avtal kultur- och tekniknämnden tecknar ryms inom den budgetram de fåt sig tilldelade av fullmäktige, säger hon.
Den uppgörelse med Arvid Svensson AB som diskuterades i början av veckan byggde på två möjliga alternativ: En köpeskilling på antingen 50 ELLER 45 miljoner kronor med en årshyra för Timrå IK på 2,5 miljoner.
Timrå kommun skulle dock stå som förstahansdshyresgäst och teckna ett avtal på 20 år med en bruttohyra på 150 miljoner eller 200 miljoner beroende på alternativ.