På ena bilden syns Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall har brunt hår och svart kavaj. Och på andra bilden ett kraftverk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall är kritisk till regeringens nya plan för att miljöanpassa vattenkraften. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Regeringens miljöplan totalsågas: ”Kasta den i papperskorgen”

Publicerad

Regeringens nya plan för att miljöanpassa vattenkraften har varit ute på remiss och totalsågas av flera miljöorganisationer.

Naturskyddsföreningen tycker att planen ska kastas i papperskorgen.

Vattenkraften har vissa miljöregler från början av förra seklet. Torrfåror och avsaknad av fiskvägar är vanligt. I somras var frustrationen stor när fiskar låg och sprattlade efter att vattnet ströps i ett biflöde till Ångermanälven.

– Fisken plågas till döds, konstaterade Erik Bryntesson, på Rossöns fiskevårdsområde.

”Skadar kraftsystemen”

Grundtanken med miljöanpassningen av vattenkraften är att med lagar ställa krav så att vattenmiljöer återställs utan att elproduktionen påverkas i större omfattning.

– Vi vill förändra hur de här processerna går till. Vi ser att som de går till nu skadar de vårt kraftsystem, har klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari sagt tidigare.

Till vänster: Fredrik Israelsson, reporter SVT Västernorrland. Till höger: Kraftverk och torr älvfåra i Ångermanälven

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter förklarar hur och varför vattenkraften ska bli mer miljövänlig – och inte se ut som denna torrfåra vid ett vattenkraftverk i Ångermanälven. Foto: SVT

Hård kritik

Regeringens nya förslag har varit ute på remiss men får hård kritik från flera organisationer som varit remissinstanser, bland annat Sportfiskarna och Naturskyddsföreningen.

– Det här förslaget behöver kastas rakt i papperskorgen, säger Beatrice Rindevall, som är ordförande i Naturskyddsföreningen, och menar att regeringens plan innebär miljöförsämringar istället för att förbättra miljön i vattendragen.

Vattenkraften kan uppgraderas

Samtidigt hävdar organisationen Sveriges ingenjörer att befintlig svensk vattenkraft kan uppgraderas och öka effekten motsvarande en kärnkraftreaktor.

– Det är jättepositivt om man kan göra det med vattenkraften, vi är väldigt för att man ökar effektiviteten, säger Beatrice Rindevall.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari har erbjudits möjlighet att kommentera kritiken men har avböjt.

Kritiken mot miljöplanen

Naturskyddsföreningens mest påtagliga kritik är:

• Vattendrag kan bedömas vara så kraftigt påverkade av elproduktion att miljökraven mer eller mindre uteblir, till exempel att en befintlig torrfåra inte behöver ha något vattenflöde.

• Föreningen motsätter sig också riktvärdet för utebliven elproduktion efter miljöåtgärder på 1,5 TWh, som inte anses ge tillräcklig miljöanpassning utifrån vad miljön kräver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.