Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter förklarar hur och varför vattenkraften ska bli mer miljövänlig – och inte se ut som denna torrfåra vid ett vattenkraftverk i Ångermanälven. Foto: SVT

SVT:s reporter förklarar: Därför ska vattenkraften bli mer miljövänlig

Uppdaterad
Publicerad

Redan 2020 beslutade den dåvarande regeringen med socialdemokraterna i spetsen att vattenkraften skulle miljöanpassas. När Tidöpartierna tog över pausades processen och nu har den skjutits upp ytterligare.

Miljöanpassningen av vattenkraften är ett regeringsbeslut från 2020 som bygger på de krav som EU ställer i sitt vattendirektiv. I videon förklarar SVT:s reporter vad miljöanpassningen är.

Pausades efter valet

När Tidöpartierna kom till makten vid valet 2022 sköts miljöanpassningen upp, man ville utreda hur det skulle påverka elproduktionen.

Regeringen har uppvaktats av branschorganisationen Energiföretagen som i en skrivelse varnar för vad man hävdar är oacceptabla konsekvenser av miljöanpassningen.

I skrivelsen finns bland annat följande formulering:

”Det finns stor risk för betydande negativ påverkan på kraftsystemet vid omprövning av vattenkraft för moderna miljövillkor”.

Sköts upp igen

Energiföretagen uppmanar regeringen att agera i frågan och nyligen sköt man fram miljöanpassningen ytterligare, fram till 1 april 2024. Något som väckt reaktioner, bland annat hos miljöorganisationen WWF.

– Det är viktigt att vattenkraften miljöanpassas så snabbt som möjligt, dels för att Sverige ska leva upp till EU:s krav inom vattendirektivet och dels för att stoppa förlusten av biologisk mångfald. Nu vill regeringen förlänga pausen igen. Det är ett spel för gallerierna då ingen ny kunskap som ändrar spelplanen har tillkommit, säger Gustaf Lind, generalsekreterare WWF.

SVT har sökt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari för en kommentar till den utökade pausningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.