I köket på Höglandskolan i Örnsköldsvik har man tagit omhand matresterna i tre år. Se hur det går till. Foto: SVT

Bara tre av sju kommuner i länet återvinner matavfall

Uppdaterad
Publicerad

Ökad återvinning av matavfall är ett av Sveriges miljömål – men bara tre av sju kommuner i länet tar omhand matresterna från de egna köken.

Örnsköldsvik, Härnösand och Sundsvall återvinner – i olika omfattning – matavfallet från skolor och äldreboenden. I samtliga fall fraktas matresterna till Hemabs biogasanläggning i Härnösand där de blir till fordonsgas. Sammanlagt handlar det om 6 000 ton matrester, inklusive hushållens avfall.

I Örnsköldsvik sorteras matresterna ut i samtliga kommunala kök.

Västernorrland och klimatet

– Här tar vi tillvara både från matsalen, det som eleverna slänger och det som blir över, och från köket, säger Ingalill Byström, köksenhetsschef på Höglandskolan.

Saknar infrastruktur för omhändertagande

Skolköket har tagit omhand matresterna, ungefär sju kilo per dag, i tre år – tidigare slängdes allt i samma sopsäck. Och så är det fortfarande i fyra av länets kommuner. En genomgång som SVT Västernorrland genomfört visar att Sollefteå, Kramfors, Timrå och Ånge saknar återvinning av matavfall för den egna verksamheten.

Foto: SVT Grafik

I Kramfors konstaterar kommunalråd Jan Sahlén (S) att kommunen saknar ett fungerande system för omhändertagande av avfallet.

– Vi var länge med i en projektering för ett länsgemensamt system under ledning av Sundsvalls kommun, men när Sundsvall avbröt är vi nu tillbaka på ruta ett.

Avfallshantering del i nationella miljömål

Regeringen har satt upp ett antal etappmål i miljömålsarbetet. Senast 2020 ska minst 50 procent av matavfallet från hushåll, storkök, butiker och restauranger sorteras ut och behandlas biologsikt så att växtnäring tas tillvara – och minst 40 procent ska behandlas så att även energin tas tillvara.

Så här svarade kommunerna i Västernorrland på SVT:s enkät

Hur stor andel av de kommunala verksamheternas matavfall sorteras och tas omhand?

  • Timrå: Ingen sortering och insamling. ”Är en prioriterad fråga och det pågår ett arbete med målet att det ska införas.”
  • Kramfors: Inget matavfall från de kommunala verksamheterna sorteras eller tas om hand. ”Detta beror på att vi ännu inte har något fungerande system för omhändertagande. I avvaktan på system för matavfall arbetar vi med svinnet.”
  • Sollefteå: Inget matavfall tas omhand. ”Finns planer och tankar kring att samla in matavfall till biogas framöver.”
  • Ånge: Ingen sortering eller inslamling. ”Har diskuterats i omgångar”
  • Härnösand: De flesta av kommunens verksamheter har matfallsinsamling, men inte alla. ”Matavfallet blir till biogas i Hemabs egna anläggning.”
  • Sundsvall: I huvudsak sorterar verksamheterna ut matavfallet, men ingen samlad statistik för hur stor andel. ”Ny avfallsplan är under framtagande och en del i arbetet är att få bättre bild över matsvinnet”.
  • Örnsköldsvik: Samtliga kommunala kök sorterar ut och tar omhand matavfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västernorrland och klimatet

Mer i ämnet