• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

två bilder: Till vänster syns fötter under ett täcke, till höger står en man med skägg och mörkblå tröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Älska mer – vi behöver bli fler!” är namnet på kommunens temavecka – hör Majed Safaee berätta vad som händer under veckan i klippet ovan. Foto: Isabell Höjman / TT /SVT

Kommunens uppmaning till Sollefteåborna: ”Älska mer – vi behöver bli fler”

Uppdaterad
Publicerad

Barnfödslarna minskade i hela landet under 2022. I Sollefteå kommun var födelseantalet det längsta under hela 2000-talet. Därför satsar kommunen på en kärleksvecka under vecka 7 för att fler ska vilja bilda familj.

Kommunens befolkning fick ett tillskott med 123 barn under 2022 – den lägsta siffran på 22 år. För att vända trenden hålls nu temaveckan med namnet ”Älska mer – vi behöver bli fler”.

– Ska vi klara av välfärden framöver så behöver vi helt enkelt bli fler. Om den nuvarande utvecklingen håller i sig kommer det att få långtgående konsekvenser, säger Majed Safaee, kommunstrateg på Sollefteå kommun.

Johan Andersson (C), kommunstyrelsens ordförande i Sollefteå, tror att stängningen av BB 2016 kan ha påverkat Sollefteåbornas vilja att skaffa barn i kommunen.

– Ja det skulle jag verkligen vilja säga, det syns tydligt i statistiken – det är skrämmande faktiskt.

Kan man känna sig trygg som gravid?

– Jag har själv blivit pappa två gånger sedan dess och barnmorskorna här gör ett fantastiskt fint arbete både före och efter förlossningen. Vi får helt enkelt göra det bästa av situationen, men det är klart att vi inte är nöjda. Vi behöver verkligen återöppna BB i Sollefteå.

Nationell trend 

I 207 av 290 kommuner i Sverige har barnafödandet minskat under 2022, enligt statistik från Statistiska centralbyrån, SCB. I 30 kommuner, däribland Sollefteå, Luleå och Täby, har det aldrig fötts så få barn under hela 2000-talet.

Trenden är att kvinnor föder färre barn och att fruktsamheten minskar. Den påverkas bland annat av ekonomiska konjunkturer, utbildningsnivåer och deltagande i arbetslivet.

Forskningen har inget svar

– De senaste åren har det varit högkonjunktur i Sverige, och det har inte fattats några politiska beslut som borde ha drivit ned barnafödandet. Trots det har det fortsatt minska, säger Vitor Miranda, demograf på SCB.

Han kan inte förklara nedgången.

– Forskningen har inget bra svar på varför, men historiskt sett bör nedgången följas av en uppgång. När den kommer är däremot svårt att förutspå.

Hör Majed Safaee berätta vad som händer under temaveckan i klippet ovan. 

Kommuner med färre nyfödda än något annat år på 2000-talet

Statistiken baseras på antalet nyfödda januari–september 2022 jämfört med tidigare år.

LundLuleåTäbyÖrnsköldsvikTyresöMotalaLerumVästervikGislavedOskarshamnSkaraSollefteåTimråLysekilÖckeröStrömsundBorgholmSurahammarÄlvkarlebyGnosjöHaparandaSotenäsÄlvdalenRobertsforsRagundaDals-EdLjusnarsbergÖvertorneåYdre

Malå

Källa: SCB – Statistiska centralbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.