Bild på Lillemor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
2019 gjorde SVT Västernorrland ett specialavsnitt om försvunna Lillemor – i videon besöker reportern platsen där hon senast sågs vid liv. Foto: SVT

Benrester under Sandöbron identifierade – tillhörde försvunna Lillemor, 15

Uppdaterad
Publicerad

Kvarlevorna av 15-åriga Lillemor Thorsson som försvann spårlöst i Strömnäs söder om Kramfors tätort 1970 har identifierats via dna.

De benrester som hittades vid dykningar vid Sandöbron förra sommaren har nu konstaterats tillhöra 15-åringen.

Lillemor Thorsson försvann på kvällen den 31 januari 1970. Hon skulle på ett disco som arrangerades i Lunde ett par kilometer därifrån, och hon skulle ta sig dit till fots.

Men hon kom aldrig fram. De sista observationerna gjordes av henne gåendes längs riksväg 90 från Strömnäs till Lunde.

Erkände brott

En 21-årig man åtalades som misstänkt för att ligga bakom försvinnandet. Han erkände så småningom att han våldtagit och strypt Lillemor, och i juni 1971 dömdes han för bland annat grovt vållande till annans död. Det utan att Lillemors kropp återfunnits.

Benresterna på botten av Ångermanälven hittades på 16 meters djup i augusti 2023. Det i samband med dykningar i det marinarkeologiska projektet Ångermanälvens kulturarv där botten under Sandöbron skulle dokumenteras.

Matchning

Rättsmedicinalverket kunde slå fast att det handlade om benrester från en människa, och polisen misstänkte då att det kunde handla om den försvunna Lillemor.

Dna-prover togs av hennes anhöriga och de skickades till Rättsmedicinalverkets rättsgenetiska avdelning – där en matchning senare kunde göras.

Lillemor Thorssons anhöriga har gett sitt medgivande till att polisen fått offentliggöra fyndet.

En delad bild som visar en stor bro med en elegant bågform som sträcker sig över en stilla älv. I bakgrunden kan skogar och ett bostadsområde skymtas. Den andra bilden visar en man i en formell klädsel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jimmy Blomqvist, pressekreterare på Rättsmedicinalverket, berätta hur de gör för att kunna matcha hittade benrester med dna. Foto: SVT/John Henzlert

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.