Alaá Heela, Lamia Alhila och de tre barnen Abdu, Nardin och Linn. Foto: SVT

Beskedet under pågående cancervård: ”Flytta”

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under mammans cancerbehandling fick familjen beskedet. De skulle flyttas till Köping i Västmanland.

Nu riktas allt skarpare kritik mot de nya bosättningsreglerna för nyanlända. Trots att Migrationsverket ska tillämpa en närhetsprincip är det många nyanlända som redan påbörjat etableringen på en ort som får beskedet att de ska flyttas någon annanstans i Sverige.

”Det blev mycket gråt”

Familjen Alhila som varit bosatta på ett flyktingboende i Sundsvall under två år fick beskedet i somras att de skulle få en egen lägenhet, men att den fanns i Köping i Västmanland. Om de tackade nej var de tvungna att flytta ut från flyktingboendet inom ett par veckor.

Bosättningslagen – Västernorrland

– Det blev mycket gråt, vi orkade inte börja om på nytt ännu en gång. Vi har flytt en gång, och sedan flyttat flera gånger med barnen, och det kändes helt fel att göra det igen, säger Lamia Alhila.

Båda föräldrarna var också under behandling på Sundsvalls sjukhus. Pappa Alaá för hörselproblem och mamma Lamia för cancer. Goda vänner blev räddningen:

– Vi visste inte vad vi skulle göra. Vi pratade med vänner och bekanta och det var en kvinna, en helt underbar kvinna som hjälpte oss att skaffa den här lägenheten i Skönvik där vi bor nu. Nu sköter vi oss själva och kan planera våra liv i lugn och ro, berättar Lamia.

Nyanlända i flyttkarusell

Deras historia är inte unik. I våras skärptes bosättningslagen i syfte att åstadkomma rättvisa mellan kommunerna när de gäller fördelningen av bostäder till nyanlända. Ingen kommun ska längre kunna motsätta sig kommunplacering av nyanlända och för att åstadkomma det har varje kommun fått en kvot att uppfylla.

Problemet är att flertalet nyanlända väntat på sina uppehållstillstånd på tillfälliga boenden ute i landet medan de enligt fastställda kommuntal i stor utsträckning ska bosättas permanent i storstadsregionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Bara i Västernorrland väntar 1 400 nyanlända med uppehållstillstånd på att få flytta till en egen bostad medan kommunerna i länet bara garanterat att ta emot 530 av dessa. Resultatet har blivit att närhetsprincipen i stort övergivits och att de nyanlända flyktingarna blivit en bricka i ett spel mellan Migrationsverket och kommunerna.

Tvingas bryta upp

Enligt integrationsenheten vid Sundsvalls kommun finns det flera exempel på nyanlända som tvingas bryta upp efter flera år i länet på grund av bostadsfrågan. Det har också hänt att nyanlända fått välja mellan arbete här i länet, eller en egen bostad någon annanstans.

Flyttkarusellen riskerar därmed att gå på tvärs mot integrationspolitikens intentioner. Enskilda flyktingar och familjer som väntat på besked om uppehållstillstånd i flera år har redan hunnit rota sig.

– För oss hade en flytt till Köping inneburit nytt dagis för barnen, ny skola och att vi fått starta om livet på nytt men vi valde att prioritera hälsan och tacka nej. Tack vare goda vänner gick det bra, säger Lamia Alhila.

”Blev frisk från min cancer”

Familjen kommer från Gazaremsan i Palestina. Lamia Alhila är receptarie, maken Alaá Heela är ekonom och har fått sin utbildning validerad och godkänd i Sverige. Han praktiserar på Staten pensionsverk, SPV, som han beskriver som en fantastisk arbetsplats.

Familjen planerar nu att slå till ro i Västernorrland:

– Det var här jag fick behandling och blev frisk från min cancer. Mitt hår har växt ut igen efter cellgifter och kemoterapi och här känns det rätt att leva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bosättningslagen – Västernorrland

Mer i ämnet