Travkusken Robert Bergh med hästen Kagan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Robert Bergh får tillbaka sin tränarlicens av Svensk Travsport. Beskedet kom under onsdagen. Hör ST:s sportchef om Robert Berghs reaktion på beslutet. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Beslut från Svensk Travsport i dag – topptränaren Robert Bergh får tillbaka licensen

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 14 på onsdagen satte sig ledamöterna i Svensk Travsports licenskommitté i möte. De hade en punkt på dagordningen: Tränaren Robert Berghs proffslicens.

– Han får tillbaka licensen omedelbart, säger Robert Karlsson som är ordföranden i Svensk Travsports licenskommitté tillika sportchef hos ST.

Han har varit en maktfaktor inom travet länge, den tidigare Bergsåkerstränaren, numera Åbytränaren Robert Bergh. Titlarna har varit många liksom glansdagarna.

Nu har det gått några månader utan att han kunnat träna hästar eller köra lopp. När f-skattsedeln drogs in i juni på grund av skatteskulder, drogs också travlicensen in.

Betalat sina skatteskulder

Förra veckan fick Bergh tillbaka sin f-skattsedel, vilket är ett krav för att inneha proffslicensen som tränare. Han hade då betalat sina skatteskulder.

– Han har ju sin f-skattsedel vilket är ett grundkrav. Vi har också gjort en översyn av så kallade branschrelaterade skulder och de är också lösta, uppger Robert Karlsson på ST.

Snabbat på processen

Svensk Travsport har inget krav på sig att ta upp frågan om att återge en förlorad licens samma år som den blir indragen. Men här valde man ändå att skynda på beslutet.

– Det var en enig licensnämnd, säger Robert Karlsson.

Det har man också gjort tidigare i år för andra tränare. Bland annat Rauno Pöllönen som hör till Bergsåker.

Hör om Robert Berghs reaktion efter beskedet i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.