Oskar Brusell (M) menar att processen mörkats och att information har undanhållits dem. Nu kommer beslutet om borgen fattas senare i höst. Foto: SVT Arkiv

Beslut om borgen på 165 miljoner till Torsbodaprojektet skjuts upp – het debatt i Sundsvalls fullmäktigesal

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagens kommunfullmäktige i Sundsvall skulle beslutet om borgen på 165 miljoner kronor till Torsbodabolaget fattas. Debatten var upprörd och slutade med att oppositionspartierna begärde en minoritetsåterremiss, vilket skjuter upp beslutet.

– Det är alldeles för många kardinalfel som görs under den här processen. Att vi som opposition inte skulle reagera på det vore faktiskt ett tjänstefel, säger Oskar Brusell (M).

Borgensåtagandet innebär att Sundsvalls kommun tillsammans med Timrå kommun ska betala 165 miljoner kronor om Torsbodaprojektet inte blir av. Enligt oppositionspartierna, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, är denna borgen något de inte fått tillräcklig information om.

Med 38 mot 32 röster beslutade därför kommunfullmäktige i Sundsvall att ärendet skulle avgöras senare i höst.

Industrisatsning i Torsboda

”Information har undanhållits”

Under kommunfullmäktige anklagade oppositionspartierna och majoriteten varandra för att tala osanning och hålla en låg nivå i debatten. Niklas Säwén (S) menade att oppositionspartierna har fått information om borgen redan ett år tillbaka. Oskar Brusell (M) svarade att processen har mörkats och att information har undanhållits.

”Vi har gång på gång sagt att det måste vara slut på möten bakom stängda dörrar och det måste vara dags för dem som faktiskt möjliggör etableringen (skattebetalarna, reds. anm.) också får den insyn de förtjänar”, sa Oskar Brusell (M) under fullmäktigemötet.

Misstro mot politiker

Socialdemokraternas Roger Johansson tog upp den allmänna debatten om att socialdemokraterna skulle vara naiva vad gäller kommunister och Kina, inget kan vara mer felaktigt, menade han.

”Misstron emot att det från båda kommuner skulle sitta politiker och medvetet mörka processpel under täcket med kommunist-Kina. Det där tycker jag är så lågt” Roger Johansson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industrisatsning i Torsboda

Mer i ämnet