Neddragningen är den andra på kort tid för Kulturskolan i Örnsköldsvik. 2019 krymptes ramen för verksamheten med fem miljoner kronor och omkring tio tjänster. Nu läggs ett sparbeting på ytterligare fem miljoner kronor för nästa år.
– Ja, det blir en besparing på Kulturskolan, det är ett område där vi kan göra minskningar – men vi tar inte bort den, säger Anna-Britta Åkerlind (C), kommunalråd.
Projekt för psykisk ohälsa
Kulturskolan i Örnsköldsvik möter idag nästan 5 000 barn och unga och har verksamhet inom bland annat musik, dans och teater.
– Något som de styrande politikerna har sagt sig vilja satsa på är barn med psykiska ohälsa och problematisk skolfrånvaro, vilket är en målgrupp som vi i allra högsta grad träffar. Jag vet inte om man är medveten om det, säger Linnea Norrby.
Inom dansverksamheten pågår just nu ett forskningsprojekt ”Dans för hälsa”, som är ett samarbete med elevhälsan.
– Det är klart att vi måste väga vad vi kan fortsätta med och vad vi ska prioritera, så risken är ju att sådana saker får stryka på foten, säger Susanne Thorén, danslärare på Kulturskolan.
Avgifter införs
Kulturskolan är idag kostnadsfri i alla länets kommuner utom Timrå och Ånge. Nu kommer även Örnsköldsviks elever att få börja betala för aktiviteterna utanför skoltid – en förändring som också presenterades i Örnsköldsviksalliansens budget.
– Vi har en strävan att nå så många målgrupper som möjligt, vilket vi faktiskt gjort när tröskeln har varit så låg. En avgift kommer att betyda att vi inte kommer att kunna möta så många, säger Linnea Norrby.
Så ser avgifterna för kulturskolan ut i kommunerna i Västernorrland
Härnösand: Ingen avgift
Kramfors: Ingen avgift
Sollefteå: Ingen avgift
Sundsvall: Ingen avgift
Timrå: 400 kronor per termin och aktivitet
Ånge: 350 kronor per termin och aktivitet
Örnsköldsvik: Ingen avgift. Avgift kommer att införas