• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: svt

Björn i sikte

Uppdaterad
Publicerad

I dag startar björnjakten i Västernorrland samtidigt som länsstyrelsen startar en omfattande björninventering. Förra gången det gjordes var björnarna betydligt fler än man trodde.

Det är högarna med björnspillning som ska ge svar på hur många björnar det finns i Västernorrland. Idag drar länsstyrelserna i Västernorrland och Jämtland igång en stor björninventering som bygger på spillningsanalyser.

200 björnar

– Det är elva år sen sist vi gjorde en sån här inventering så att vi vill verkligen ha en ny beräkning av var vi ligger med björnstammen i länet, säger Lars Wiklund, Länsstyrelsen Västernorrland.

DNA i spillningen talar om att en speciell björn varit på just den här platsen och när en massa prover samlats in kan man via beräkningar få en bild av hur många björnar som finns i länet.

– Vi har räknat på att vi ska ligga på omkring tvåhundra björnar i länet. Det är ju det vi har grundat licensjakten på så att...vi får se om vi har mer eller mindre björn den här gången, det blir spännande att se.

Spillning i provrör

Framförallt hoppas man på att få hjälp av jägare i insamlandet av spillning, men alla som vill kan skicka in spillningsprover i de speciella provrör som finns för ändamålet och som delas ut av länsstyrelsen .

Innan Lars Wiklund lämnar spillningshögen markerar han platsen med en sten så att inte någon annan ska skicka in prover från samma hög.

Det preliminära resultatet av björninventeringen får länsstyrelsen under våren 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.