Jon Swenson, björnforskare, menar att björnen är ofarlig. Foto: SVT

Björnforskaren: ”Björnen är inte farlig – försvinner inom någon vecka”

Uppdaterad
Publicerad

Björnen som nattetid rört sig bland husen i Sörberge har inget onaturligt beteende och kommer att försvinna inom någon vecka och den är med största sannolikhet inte farlig. Det säger en av Skandinaviens ledande björnforskare idag.

Att en ungbjörn håller till i direkt anslutning till bebyggelse den här tiden på året är varken någon slump eller något onaturligt. Det säger professorn och björnforskaren Jon Swenson. Björnen har helt enkelt tagit skydd hos människan mot dominanta hanbjörnar som utgör ett direkt hot mot ungbjörnar, men som inte gillar att vara nära människor.

– I brunsttiden har ungbjörnarna en frizon (i människors närhet) där de kan freda sig för de stora hanarna, förklarar Jon Swenson och berättar att 15 procent av ungbjörnarna blir dödade av stora hanbjörnar.

– När brunsten är över, om någon vecka, så kommer björnen att försvinna, menar Jon Swenson och kan på så vis lugna de som är oroliga över den till synes närgångna björnen i Sörberge. 

Inte farlig

I väntan på att Sörbergebjörnen ger sig av tycker Jon Swenson att man ska vara lite högljudd när man rör sig i området kvälls- och nattetid för att inte överraska björnen. Samtidigt poängterar han att den inte är farlig.

– Man kan aldrig vara helt säker, men ungbjörnar är inte aggressiva mot människor, säger han och berättar att i den statistik över människor som blivit skadade eller dödade av brunbjörnar finns inga exempel med ungbjörnar.

Teoretiskt sett skulle en ung björn kunna försvara sig om den blir trängd men Jon Swenson ser inga risker med den situation som råder i Sörberge.

– Jag ser inte att den björnen är någon fara för människor, säger han.  

”Fint att folk engagerar sig”

Han tycker att det är fint att folk i Sörberge engagerar sig i björnens öde men ser ingen anledning att flytta eller avliva björnen i nuläget.

– Om inte björnen har visat några aggressiva tendenser så är det en riktig bedömning, säger han.

Jon Swenson ser inte heller någon anledning att försöka mota bort björnen med hjälp av jägare med hund som skett de senaste dagarna. Björnen kommer att ge sig av ändå.

– Om en eller två veckor så är den björnen borta, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.