• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Blufföretag snärjer kommuntjänstemän med spritgåvor

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuntjänstemän i Västernorrland har erbjudits mutor som tack för hjälpen när de köpt dyra produkter av blufföretag. Biobiljetter och presentkort på Systembolaget har förekommit

Uppgifterna bekräftas av Peter Levin som är teknisk chef i Kramfors. Han berättar om nyckelpersoner som fått presentkort skickade till sin hemadress efter att ha haft kontakt med ett av de blufföretag som förekommer i SVT:s granskning.

– Vi såg till att presentkortet på sprit skickades tillbaka men det är uppenbart att företaget använder sig av den här metoden för att påverka tjänstemän att köpa deras produkter, säger Peter Levin.

Rör det sig om mutor?

I Uppdrag granskning berättar flera kommuner om presentkort som skickats hem till kommunala tjänstemän. Det bolag som sålt plastsäckar, issmältningsmedel och avfettningsmedel med mera till rena ockerpriser har först tackat för den inledande beställningen genom att skicka ut biobiljetter. Sedan har det kommit presentkort på Systembolaget. En tjänsteman i Östersund nämner värden på presentkortet på upp till ett par tusen kronor.

– När vi såg att rutinerade tjänstemän köpte till överpriser började vi fundera vad det var som gjorde att det fortsatte. Rörde det sig om givande av muta eller tagande av muta? berättar Jan-Olov Ragnarsson, kommunchef i Kils kommun, till SVT:s Uppdrag granskning.

Flera kommuner i Uppdrag granskning bekräftar att det förekommit presentkort. Försäljningsmetoden går ut på att först skicka ut presentkorten och sedan hota med att berätta för deras chefer.

Erbjuden presentkort

Flera kommuner i Västernorrland bekräftar att det är så det gått till. Det börjar med ett vanligt säljsamtal på telefon och ett löfte om en gåva.

I somras blev Pelle Melander på kommunförrådet uppringd av en försäljare som ville sälja avfettningsmedel och plastsäckar, produkter som Kramfors redan köpt för ett par hundra tusen kronor.

– Det var sent på eftermiddagen och jag var lite stressad. Jag blev erbjuden biobiljetter och än det ena och än det andra, berättar han.

– Jag blev less på samtalet och höll på att tacka ja till ett prov när hon sedan begärde att få fakturaadressen. Då drog jag mig ur.

Etiska riktlinjer

Enligt Peter Levin har det skickats gåvor till tjänstemän på Kramfors kommun, och det rör sig om gåvor som strider mot kommunens etiska riktlinjer för mutor och gåvor. En muta är enligt riktlinjerna en gåva eller förmån som kan påverka den som fattar beslut på ett sådant sätt att det gynnar givaren.

– Tjänstemannen fick ett presentkort på bolaget men det skickades tillbaka i vittnens närvaro och det var räddningen. Senare när vi skulle dra oss ur affären med det här företaget protesterade dom och sa, ”ja men det gick bra att ta emot presentkortet”. Då kändes det bra att kunna säga att det skickats tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.