• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Boplundrare i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Idag tas fallet med den härnösandsbo som dömdes till ett års fängelse i ett omfattande mål om boplundring och äggsamling upp i hovrätten. Åklagaren anser att brotten – grovt jaktbrott och grovt artskyddsbrott – borde ge två års fängelse

Även försvaret har överklagat  den nu ett år gamla domen och anser att 50-åringen bör frikännas helt.

Förutom huvudmannen dömdes även två andra män från södra Sverige i tingsrätten. Bägge fick villkorliga domar och dagsböter. Trion har gjort regelbunda resor till områden i bland annat Stekenjokk och längs Ångermanlandskusten.

Äggstölderna i Stekenjokk

Resor för att plundra fågelbon, hävdar åklagaren Stig Andersson vid Riksenheten för miljö- och Arbetsmiljömål i Östersund.

Men 50-åringen nekar bestämt:

”Det har inte alls varit skälet till resorna, hävdar han. 

Åklagaren menar att huvudmannen tillsammans med sina två vänner från sydsverige plundrade tusentals fågelbon på ägg, bland annat i området kring Stekenjokk på gränsen mellan Jämtland och Västerbottens län. Plundringsresor företogs även till områden längs kusten vid Härnösand.

Det rörde sig om ägg från en rad fågelarter, även fridlysta och hotade rovfåglar. Mannen fälldes av Ångermanlands tingsrätt för jaktbrott och grovt artskyddsbrott och dömdes till ett års fängelse.

Nekar till boplundring

Totalt har tiotusentals ägg varit i cirkulation mellan samlare och köpare i olika länder. Men den 50-årige huvudmannen säger sig mest ägnat sig åt att fotografera fåglar och fågelbon.

Någon plundring har inte förekommit, hävde idag hans försvarare i rätten, advokat Nils Hansson.

Advokaten menade att orsaken till att vissa fågelbon plundrats kunde ha helt andra förklaringar.

”Både fjällräv och rovfåglar kan ha tagit äggen” menade advokaten.

Försvaret menar dessutom att flera fall av de misstänkta plundringarna vid de här laget borde vara preskriberat.

Nya ägg blir gamla

Mycken tid har ägnats har ägnats åt att vrida och vända på definitioner av olika beteckningar och etiketteringar av de olika äggsamlingarna.

Vem har skrivit dessa, vad betyder de,  och hur ser en eventuell koppling ut till huvudmannen och de två övriga inblandade männen.

Inte minst dateringen har rönt stort intresse – i vissa fall, menar åklagaren, har värdefulla ägg tidigaredaterats upp till 50 år bakåt i tiden – för att försöka dölja det faktum att de i själva verket var färska ägg från nyligen genomförda plundringar.

När 50-åringen ombeds förklara detta svävar han på målet.

– Ja, det är väl någon kompis som gjort det, och sedan har jag inte ändrat, säger han.

Huvudmannen svarar ganska knapphändigt på frågor i rätten, och säger sig överhuvudtaget ha svårt att minnas detaljer.

Han tycks närmast vinnlägga sig om att förmedla ett intryck av att bara besitta helt grunda ornitologiska kunskaper.

Digitala datum

Enligt åklagare Stig Andersson har både huvudmannen och hans kumpaner regelbundet manipulerat med sina digitala kameror – för att det ska se ut som bilderna tagits vid ett tidigare datum – detta för att manipulera med eventuella preskriptionstider.

Jämförelser har även gjorts mellan de digitala kamerornas elektroniska datummärkning och de sparade koordinater som hittas i männens GPS-utrustning – för att visa att männen inte talar sanning om tidpunkterna för sina resor.

Försvaret och den 50-årige mannen från Härnösand hävdar å sin sida att de resor de tre männen gjort aldrig haft som syfte att samla in några ägg.

Komplicerad rättegång

Det tog Tingsrätten drygt 20 dagar att ta sig igenom hela ärendet vid förhandlingarna för ett år sedan .

Det hela komplicerades av att varje enskild äggplundring fick behandlas som en egen punkt – det blev strax över 100 punkter för rätten att behandla.

Tingsrätten fann till slut för gott att döma huvudmannen till 1 års fängelse för jaktbrott och grovt artskyddsbrott, medan en 65-årig man från Harestad dömdes till villkorlig dom och dagsböter.

Samma dom fick en 62-åring från Vingåker.

Männen hade kontakter med likasinnade utomlands. Polisen i Finland avslöjande en omfattande hantering av fågelägg och tog ett mycket stort antal ägg i beslag. 

Det ledde till en fällande dom för en finsk medborgare – med mycket kännbara böter.

Även en samlare i Skottland var misstänkt för brott, men det ärendet kom att läggas ner.

Två dagar har nu avsatts för överklagandet i Hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äggstölderna i Stekenjokk

Mer i ämnet