Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bogumiła Kallin började jobba hemifrån under pandemin och har fortsatt att jobba från hemmakontoret fyra av fem dagar. Forskare lyfter ergonomin som ett problemområde vid hybridarbete. Bogumiła kan konstatera att hon själv gjort en resa när det gäller ergonomin på hemmakontoret. Se mer i klippet. Foto: SVT

Hybridarbete vanligt efter pandemin – lantmätaren Bogumiła i Örnsköldsvik jobbar hemifrån och på kontoret

Publicerad

Hybridarbete – att delvis jobba hemifrån och delvis på kontoret – har blivit vanligt efter pandemin.

Bogumiła Kallin, förrättningslantmätare på Örnsköldsviks kommun, jobbar fyra dagar i veckan från hemmet i Kanstjö och en dag i veckan på kontoret.

– Det är stort fokus på att ha bra ergonomi hemma, men miljön på kontoret har också förändrats, konstaterar hon.

Efter coronapandemin har många fortsatt att jobba hemifrån i olika omfattning och nu ska forskare vid Umeå universitet titta närmare på arbetsmiljöeffekterna av hybridarbete. Anställda vid Örnsköldsviks kommun kommer att ingå i studien som ska pågå fram till 2026.

Bogumiła Kallin började jobba hemifrån under pandemin och har fortsatt att jobba från hemmakontoret fyra av fem dagar.

– Kommunen har länge varit öppen för många olika lösningar, vi hade till exempel närarbetsplatser – men det här att jobba hemifrån var relativt outnyttjat fram till pandemin kom, säger Bogumiła Kallin.

Har anspassat hemmakontoret

Forskarna lyfter ergonomin som ett problemområde vid hybridarbete. Bogumiła Kallin håller med och kan konstatera att hon själv gjort en resa när det gäller ergonomin på hemmakontoret. Stolar och skärmar har arbetsgivaren bidragit med, men hon har själv forsatt att anpassa arbetsplatsen på egen hand.

– Det hjälper mycket att man har bra möblemang hemma, säger hon.

I klippet berättar Bogumiła mer om hur hon utvecklat hemmakontoret och vilka utmaningar distansarbetet kan ha.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.