En person håller upp en liten glasampull med en blå kork, innehållande en oklar vätska, mot kameran. Bakgrunden är suddig och antyder en medicinsk miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När kan man hoppa över covidvaccineringen? Och vilka, förutom riskgrupperna, rekommenderas vaccin mot säsongsinflunsa. Malin Plantin Sjöblom på region Västernorrland reder ut. Foto: Jessica Gow/TT

Bra tryck i bokningen för vaccin mot covid-19 och säsongsinfluensa i region Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Om en vecka startar vaccinationerna mot covid-19 och säsongsinfluensa. Efter en liten trög inledning har bokningarna nu börjat strömma in.

– I dag mellan klockan 8 och 11 har det kommit 135 bokningar. Det är en jämn ström, säger Malin Plantin Sjöblom på region Västernorrland.

Regionen erbjuder båda sprutorna samtidigt. Och det är de i riskgrupp som är målgruppen just nu.

– Än så länge har vi kommit upp i drygt hälften, kanske 60 procent , säger hon.

Coronaviruset i Västernorrland

När börjar vaccinationerna?

Bokningen har varit öppen sedan 17 september. Vaccinationerna börjar den 15 oktober.

När det gäller covidvaccin rekommenderas de över 80 år att ta en spruta på våren och en på hösten.

I videon hör du vilka undantag som gäller för covidvaccin och vilka, förutom riskgrupperna, som rekommenderas vaccin mot säsongsinfluensan.

Vaccination mot influensa och covid

Alla regioner erbjuder gratis influensavaccination till gravida, personer som är 65 år eller äldre och övriga riskgrupper.

Var influensavaccination av riskgrupper utförs varierar mellan regioner, det kan vara på vårdcentraler, hälsocentraler eller vaccinationsmottagningar.

Riskgrupper som rekommenderas årlig vaccination mot säsongsinfluensa är bland annat: alla över 65 och uppåt, gravida, de med hjärt- och kärlsjukdom inklusive stroke, kronisk lungsjukdom, diabetes, leversvikt och njursvikt.

Osäker på om du tillhör riskgrupp?

Här kan du läsa mer om vilka som rekommenderas att vaccinera sig.

Inför höst- och vintersäsong rekommenderas vaccination mot covid-19 till alla personer 65 år och äldre samt medicinska riskgrupper 18–64 år.

För att skyddet ska kvarstå under hela året rekommenderas dessutom att personer 80 år och äldre, samt personer med omsorgsinsatser i hemmet, att vaccineras med ytterligare en dos vaccin mot covid-19 under våren, cirka 6 månader efter höstdosen.

Här kan du läsa mer om vaccin mot covid-19.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet