Brevduvor på en gård

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Duvorna på bilden är några av dem som omhändertogs, men fåglarna i videon har ingenting med händelsen att göra. Foto: Länsstyrelsen

Brevduvor dog när ägaren i Västernorrland häktades – lämnades övergivna i en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Ett 70-tal brevduvor lämnades övergivna efter att deras ägare häktats. Duvorna lämnades utan mat eller vatten i över en vecka. Nu riktar länsveterinären kritik mot de bristande rutinerna för djurhantering vid frihetsberövanden.

– Några av duvorna törstade ihjäl, säger länsveterinären Helén Löfblad.

I slutet av maj häktades en man i Västernorrland misstänkt för flera våldsbrott. Det visade sig senare att mannen ägde ett 70-tal brevduvor som lämnades utan tillsyn när han frihetsberövades. Duvorna, som var inhysta i ett duvslag på hans fastighet lämnades utan mat och vatten i över en vecka.

Grannar larmade länsstyrelsen

Först uppgavs det att den häktade hade bett en kamrat sköta om brevduvorna. Men det visade sig att denne också satt frihetsberövad och inte kunde hjälpa till.

Situationen uppmärksammades när en närboende kontaktade länsstyrelsen i Västernorrland. Vid ett tillsynsbesök upptäcktes att duvorna var i mycket dåligt skick, vilket ledde till beslutet att omhänderta fåglarna.

– Det är tråkigt att vi inte blev meddelande tidigare, då hade inga djur behövt dö eller lida, säger länsveterinären Helén Löfblad.

Efterlyser bättre rutiner

Länsveterinären betonar att duvslaget var i gott skick och att duvorna hade det bra innan ägaren blev häktad.

– Jag tycker det är problematiskt att det inte finns en bättre rutin kring hanteringen av djur som lämnat kvar när personen blir frihetsberövande.

Medan en del av duvorna köptes loss och fått nya hem, har länsstyrelsen nu omprövat beslutet och valt att ge tillbaka de resterande duvorna till den häktade mannen. Med förutsättningen att en närstående kommer att ta hand om dem.

Hör länsveteriänaren Helen Löfblad berätta mer om brevduvorna i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.