Buller ska mätas vid vindkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Problemet med buller från vindkraftparker är allt vanligare. Nu tvingar Länsstyrelsen i Västernorrland vindkraftexploatören SSVAB att göra bullermätningar väster om Ramsele.

När de stora vindkraftparkerna med verk på 200 meter eller mera nu växer upp har bullerproblemen blivit en realitet, det menar man på Länsstyrelsen i Västernorrland. Nu ställer man krav på vindkraftexploatören SSVAB. I ett föreläggande kräver Länsstyrelsen att företaget ska göra bullermätningar vid parkerna Ögonfägnaden och Björkhöjden på gränsen mellan Jämtland och Västrernorrland för att visa att man håller sig inom de givna ramarna.

– Vi förelägger för att vi har fått klagomål, vi tyckte att det var angeläget att göra en ljudmätning när vi fått synpunkter på att det låter, säger Frida Uebel på Länsstyrelsen i Västernorrland.

Det är erfarenheter från de vindkraftparker som är färdigställda och klagomål från omkringboende som ligger bakom den ovanliga åtgärden från Länsstyrelsen. Vid de aktuella parkerna finns boistadshus i direkt närhet till planerade verk.

– Det här är de första större parkerna som uppförs i länet, nu får mätningarna visa om företaget bryter mot villkoren och inte kan uppfylla de ljudkrav som har satts, konstaterar Frida Uebel.

Buller från vindtraftverk ska inte överskrida 40 decibel vid bostadshus och fritidsboenden i ett slags medelvärde. Samtidigt varierar ljudets förmåga att sprida sig beroende på väder och temperatur. Upplevelsen av ljudet är också subjektiv. Men på SSVAB är man inte särskilt bekymrade över föreläggandet.

– Vi har inget problem med det, det enda problemet är att det är lite kort tid för att få rätt förutsättningar för att ge en rättvisande bild, säger Urban Blom på SSVAB som inte tycker att vindkraftverken låter mera än man räknat med och har förhoppningen att man håller sig inom ramarna.

Om det skulle visa sig att ljudnivåerna är för höga så kommer det att krävas åtgärder, det menar Frida Uebel:

– Bolagen har åtagit sig att följa villkoren och klarar de inte det då får de vidta åtgärder som att ställa ned verken, ha lägre produktion eller att stänga av verk för att undvika det här. Det är deras uppgift att tala om hur de ska lösa det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.