Jim Sundelin ordförande i byggnads har aldrig varit med om en stämning med så högt belopp som 16 miljoner kronor innan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
100 procent av de anställda vid det nu stämda Sundsvallsföretaget är utländsk arbetskraft – ordförande Jim Sundelin berättar hur det påverkar fallet. Foto: Julija Sidner/SVT

Byggnads stämmer byggföretag i Sundsvall på 16,5 miljoner: ”Största belopp jag varit med om”

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Byggnads stämmer ett Sundsvallsbaserat företag på 16,5 miljoner i Arbetsdomstolen.

Enligt Byggnads har anställda jobbat uppemot 15 timmar per dygn, och företaget ska inte ha betalat ut traktamente, övertidsersättning eller helglön till sina anställda.

Fackförbundet Byggnads har under en längre tid varit extra uppmärksamma på Sundsvallsföretaget där alla anställda är utländska medborgare. Enligt Byggnads har företaget brustit på flera punkter i kollektivavtalet.

– De har betalat fel ersättningar gällande kollektivavtalet. Dessutom har anställda arbetat för långa arbetsdagar och alldeles för många övertidstimmar på en årsbasis, säger Jim Sundelin, Byggnads ordförande i region Mellannorrland.

Underleverantörer till stora byggföretag

Sundsvallsföretaget har varit underleverantörer till några av Sveriges största byggbolag, däribland Skanska i Örnsköldsvik. De har även arbetat på bygget av Northvolts batterifabrik i Skellefteå.

– De har ett stort ansvar. De leder och fördelar arbetet och ska se till att arbetet går framåt på ett säkert sätt, det innefattar också om man har lånat in arbetskraft och underleverantörer.

Har ni haft kontakt med företagen, exempelvis Skanska som anlitat det nu stämda företaget?

– Vi har inte varit i kontakt med dem nu, men vi kommer till att göra det senare.

Trots den höga summan på 16,5 miljoner, kommer skadeståndet inte att gå till arbetstagarna. Starta klippet och se Sundelin berätta varför.

SVT har sökt företaget, som inte har svarat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.