Contortan tar över

Uppdaterad
Publicerad

Den nordamerikanska contortatallen sprider sig allt snabbare på egen hand och växer redan idag i naturreservat i Västernorrland och kan på sikt komma att etablera sig över stora delar av den svenska fjällkedjan.

När contortan infördes i Sverige stor skala på 70-talet var den allmänna uppfattningen att arten inte skulle kunna sprida sig på egen hand i någon större omfattning eftersom det ansågs att det krävdes hetta från en skogsbrand för att contortans kottar skulle öppna sig.

Sprider sig på egen hand

Idag vet man att det räcker med värme och starkt solljus för att frön ska släppas ut och spridningen pågår för fullt. Det finns till exempel ett bestånd av självspridd contorta i naturreservatet Stormyran-Lommyran söder om Ånge.

Contortans spridning är sparsamt studerad men man vet att självspridning sker i hälften av de äldre bestånden och att en ökad spridning är att vänta. Arten klarar höjdlägen bättre än inhemska tallar och contortan har potential att etablera sig över stora delar av den svenska fjällkedjan, enligt en rapport från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Hot mot ekosystem

Även om det tar tid innan fjällen växer igen är risken är att spridningen hotar de inhemska ekosystemen. Och både naturvårdsorganisationer och forskare vill nu se mera forskning kring effekterna av contortans utbredning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.