Illustration av coronaviruset av Stefan Hörberg/Rithuset Foto: TT Nyhetsbyrån

Coronaviruset i Västernorrland – följ med i rapporteringen

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset i Västernorrland – Följ med i rapporteringen

Pinnat inlägg

En direktrapport för nyheter om coronapandemin

Den här direktrapporten är framförallt till för nyhetsuppdateringar, vi har inte möjlighet att svara på alla frågor om enskildas situation eller medicinska frågor.

Här kan du se regionens statistik om covid-19. Mer detaljerad statistik finns på Folkhälsomyndighetens webbplats som uppdateras varje vecka.

Vaccination mot covid-19

På 1177.se finns också information och hjälp om hur du gör för att vaccinera dig mot covid-19 i Västernorrland.

Har du frågor om vaccinering? I den här guiden finns svar på de vanligaste frågorna.

Mer information hittar du i SVT:s stora direktrapportering.

Stor ökning av antalet avlidna beror på felaktig redovisning

Antalet avlidna med bekräftad covid-19 har inte registrerats korrekt i databasen SmiNet mellan september 2021 och mars 2022. Därför korrigerades siffran över antalet dödsfall den 3 mars 2022, skriver region Västernorrland på sin sajt.

Beredskapen höjs på Sundsvalls sjukhus

Med anledning av det ansträngda läget har regionen beslutat att Sundsvalls sjukhus går upp i förstärkningsläge. Detta meddelade region Västernorrland under onsdagskvällen.

Sedan tidigare har sjukhuset befunnit sig i så kallat stabsläge, men nu höjs nivån alltså ytterligare ett steg för att hantera bristen på vårdplatser.

-  Vi har en besvärlig situation på alla sjukhus, men i Sundsvall har vi nu nått en punkt där vi behöver gå upp en nivå i beredskap för att ytterligare öka möjligheterna att prioritera och förstärka viktiga funktioner inom vården, säger Anders Lundin, tf vårdområdesdirektör närvårdsområde somatik, till regionens hemsida.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en fjärde dos vaccin mot covid-19.

"Berörda grupper kommer att bli kontaktade när det är dags för den fjärde dosen", uppger Region Västernorrland på deras hemsida.

Läs mer på regionens hemsida

Fortsatt tufft läge för Sundsvalls sjukhus uppger regionen.

-  När det gäller vårdplatserna har vi definitivt en krissituation i Sundsvall, säger Ylva Drevstad, områdesdirektör länsverksamhetsområde söder, i ett pressmeddelande.

Läs mer här

Fortsatt besöksförbud på länets sjukhus

På onsdag 9 februari lättar Sverige på restriktionerna, men fortfarande är vi inne i en pandemi, påminner smittskyddsläkare Hans Boman, på regionens hemsida.

Större delen av länets befolkning är vaccinerad, men de 29 000 individer över 12 år som inte vaccinera sig har inte samma skydd mot svår covid-19, som övriga har, säger Hans Boman.

Han upplyser också om att besöksförbudet på länets sjukhus fortsätter gälla tills vidare.

Axel • Varför vaccinera barnen när de nu haft det. ? Ingen har lyckats komma med bra argument till varför de skulle göra det för sin egen skull.

Detsamma gäller vuxna som haft covid eller är dubbel och trippelvaccinerade som trots det haft covid.
Hur kan man motivera vaccinering för dem?

Samhällsfaran är väl över?

"Stor belastning på samhället"

Det är fortsatt stor smittspridning i Västernorrland. Förra veckan testades preliminärt omkring 6 100 prov positivt för covid-19, vilket är en ökning med nära 2000 fall från veckan innan, skriver Region Västernorrland på sin hemsida.

- Just nu är belastningen på samhället stor över hela länet, med många som är sjuka eller hemma i karantän. Förhoppningsvis når vi just nu den topp som Folkhälsomyndighetens prognoser tidigare har pekat på, men det får kommande veckor visa, säger Hans Boman smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

44 procent av omkring 14 000 analyserade prover var positiva. Störst andel smittade finns i åldersgruppen 10-14 åringar, som går från 500 positiva svar vecka 3 till närmare 900 under förra veckan.

- Vuxna personer med symtom som inte behöver vara fysiskt på plats på sitt arbete ska inte testa sig utan stanna hemma i karantän, däremot uppmanas skolelever från 6 år och uppåt fortfarande att ta PCR-prov vid misstänkt covidinfektion, säger Hans Boman.

Tiden mellan andra och tredje dosen kortas

Folkhälsomyndigheten sänker tidsintervallet mellan den andra och tredje vaccindosen mot covid-19 från minst fem till minst tre månader, enligt den senaste rekommendationen.

Bakom beslutet finns den mycket kraftiga smittspridningen i hela landet.

"Med en tidigarelagd påfyllnadsdos kan vi lägga ytterligare en broms på smittspridningen", säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Den tredje dosen, som är en påfyllnadsdos, rekommenderas till alla som är äldre än 18 år eftersom den stärker det reda goda skyddet som två doser ger mot allvarlig sjukdom och död. Påfyllnadsdosen ger även ökat skydd mot att smittas och att sprida smittan vidare, enligt FHM.

"Det är bra att ta sin påfyllnadsdos så snart som regionen erbjuder den. Den som både har haft covid-19 och vaccinerar sig har ett mycket bra skydd, det finns ingen anledning att vänta", säger Tegnell.
TT

Pia • Håller VERKLIGEN med Elin ! Avmattning , hur många tänker inte längre än näsan räcker ? Slopa restriktioner ? Vilka om man får fråga ? Finns ingen som följer … kolla in kollektivtrafiken . Munskydd , kan vi tacka Tegnell och kompani för att det inte används . Och senaste pressträffen står människan från FHM och säger att det ska användas vid just det , kollektivtrafiken ! Nu , 2 år senare … allvarligt ??

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.