En delad bild som föreställer två kvinnor utomhus i Härnösand.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under tisdagen röstade riksdagen om det så kallade DCA-avtalet. Hör Härnösandsbornas tankar om avtalet i videon. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

DCA-avtalet oroar i Härnösand: ”Inga kärnvapen, jag vill ha fred”

Uppdaterad
Publicerad

Härnösand är en av de 17 orter i Sverige där den amerikanska militären i och med DCA-avtalet får tillgång till försvarsanläggningar.

På orten undrade man inför omröstningen vad det betyder.

– Jag vill framför allt att de ska skriva in att det inte ska vara några kärnvapen, säger Lisbeth Viotti.

Försvarsavtalet ger amerikansk militär tillgång till övningsområden och hamnen i Härnösand och i den före detta militärstaden finns många åsikter om avtalet, samtidigt som de boende frågar sig vad det egentligen innebär.

– Vad får det här för långsiktiga konsekvenser, undrar Rebecka Bjurhall.

Försvarsavtal med USA

– De ska ha övningsfält och soldater här, jag vill inte det. Jag vill ha fred, säger Lisbeth Viotti.

Härnösands socialdemokratiska kommunalråd Andreas Sjölander har fått möjlighet att yttra sig över avtalet i en remiss, men tycker samtidigt att information till Härnösandsborna saknats.

– Människors oro och rädsla måste Härnösandsborna få svar på. Det kan vi konstatera att vi kanske inte riktigt har lyckats med, säger han.

I videon uttalar sig fler Härnösandsbor om DCA-avtalet.

FYRA PUNKTER OM FÖRSVARSAVTALET

USA ska få obehindrad tillgång till 17 svenska militärbaser. Det här innebär försvarsavtalet.

1. Tillgång till svenska baser

På de svenska militärbaserna får USA bland annat placera ut militär personal, lagra försvarsmateriel, tanka flygplan och genomföra övningar.

Inga nya amerikanska baser kommer att etableras, utan USA får tillgång till redan befintliga anläggningar. USA får uppföra egna byggnader på baserna, och kan också ges ensam tillgång till en del av en anläggning med rätt att kontrollera passager dit.

Försvarsmakten ska informeras om vilken utrustning och vilka mängder som ska förhandslagras och förvaras på baserna.

Amerikanska militära fordon, fartyg och flyg får samtidigt röra sig fritt på svenskt territorium och inte bordas eller kontrolleras utan USA:s samtycke.

2. Militär personal

Hur mycket amerikansk militär personal som kommer att finnas på anläggningarna och under hur långa tider är oklart.

Utöver militärer kan det även handla om civil personal.

Av avtalet framgår att de amerikanska styrkorna får inrätta sådant som försäljningsställen, mässar och centrum för sociala aktiviteter.

USA har också rätt att vidta åtgärder för att säkerställa ordningen och skydda personalen på de områden som används.

3. Lyder under amerikansk lag

De amerikanska styrkorna ska lyda under amerikansk lagstiftning.

Kritiker har uttryckt oro för att gärningsmän därmed riskerar att gå fria, om de begår en handling som är olaglig i Sverige men laglig i USA.

Sverige kan dock ”ta tillbaka” rätten att döma amerikansk personal om det bedöms vara av särskild betydelse för Sverige.

4. Viss oro i kommunerna

På vissa håll uttrycks oro i kommunerna över avtalet. Bland annat för att lokalbefolkningen inte ska få vistas i populära naturområden, för ökat avfall och för ”sociala spänningar mellan amerikanska trupper och lokalbefolkningen”.

Andra farhågor är att felaktig information sprids i kommunen i syfte att skapa osäkerhet och destabilisera, samt att hotbilden vid höjd beredskap ökar i kommuner där amerikanska militärbaser anläggs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvarsavtal med USA

Mer i ämnet