Foto: Johan Hallnäs/TT

Det innebär försvarsavtalet med USA

Publicerad

USA ska få obehindrad tillgång till 17 svenska militärbaser. Det här innebär försvarsavtalet.

1. Tillgång till svenska baser

På de svenska militärbaserna får USA bland annat placera ut militär personal, lagra försvarsmateriel, tanka flygplan och genomföra övningar.

Försvarsavtal med USA

Inga nya amerikanska baser kommer att etableras, utan USA får tillgång till redan befintliga anläggningar. Men USA får uppföra egna byggnader på baserna, och kan också ges ensam tillgång till en del av en anläggning med rätt att kontrollera passager dit.

Försvarsmakten ska informeras om vilken utrustning och vilka mängder som ska förhandslagras och förvaras på baserna.

Amerikanska militära fordon, fartyg och flyg får samtidigt röra sig fritt på svenskt territorium och inte bordas eller kontrolleras utan USA:s samtycke.

2. Militär personal

Hur mycket amerikansk militär personal som kommer att finnas på anläggningarna och under hur långa tider är oklart.

Utöver militärer kan det även handla om civil personal, såsom anhöriga, leverantörer och personal som följer med styrkorna och har hand om sociala aktiviteter.

Av avtalet framgår att de amerikanska styrkorna får inrätta sådant som försäljningsställen, mässar och centrum för sociala aktiviteter på fastställda platser.

3. Lyder under amerikansk lag

De amerikanska styrkorna ska lyda under amerikansk lagstiftning.

Kritiker har uttryckt oro för att gärningsmän därmed riskerar att gå fria, om de begår en handling som är olaglig i Sverige men laglig i USA.

Sverige kan dock ”ta tillbaka” rätten att döma amerikansk personal om det bedöms vara av särskild betydelse för Sverige. Vad det är, är upp till svenska myndigheter att avgöra. I bedömningen ska brottets allvar, omständigheterna kring brottet och vem som är målsägande respektive gärningsperson vägas in.

4. Viss oro i kommunerna

På vissa håll uttrycks oro i kommunerna över avtalet. Bland annat för att lokalbefolkningen inte ska få vistas i populära naturområden, för ökat avfall och för "sociala spänningar mellan amerikanska trupper och lokalbefolkningen".

Andra farhågor är att felaktig information sprids i kommunen i syfte att skapa osäkerhet och destabilisera, samt att hotbilden vid höjd beredskap ökar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvarsavtal med USA

Mer i ämnet