Timrå kommun hade budgeterat för ett överskott på åtta miljoner kronor i år, efter nio raka år med plussiffror i det kommunala bokslutet.
I dagsläget ser det i stället ut att hamna på ett minus på runt 30 miljoner. Den största jobposten är socialförvaltningens välkänt dåliga ekonomi.
I grannkommunen Sundsvall hade man räknat med och hoppats på ett överskott på 88 miljoner kronor för 2018.
När året nu snart summeras beräknas det stå minus 55 miljoner med röda siffror i slutkolumnen.
Dyr snöröjning
– Det är i första hand de höga kostnaderna för snöröjningen i vintras som ligger bakom, säger Örjan Folkesson, ekonomidirektör vid Sundsvalls kommun.
– Men även socialtjänstens siffror är en stor belastning, enbart den förvaltningen går minus med 110 miljoner. Dessutom går barn- och utbildningsförvaltningen back med runt 30 miljoner framför allt beroende på att många elever bytt kommunala skolor mot Engelska skolan.
40 miljoner sämre siffror i Övik
I Örnsköldsvik har kassakistan också dränerats till följd av de mycket höga snöröjningsutgifterna som inneburit att bokslutssiffrorna kommer att bli hela 40 miljoner sämre än det budgeterade överskottet på 68 miljoner; 29 miljoner plus förväntas ändå bli resultatet. Med det är man trots allt ”bäst i länet” med andra ord.
I Kramfors blir underskottet vid årets slut ännu större än de budgeterade siffrorna enligt prognosen. 58 miljoner kronor sämre än budget slutar i ett negativt saldo på 43 miljoner för 2018.
”Demografin är emot oss”
– Demografin är inte på Kramfors sida. Vi har många äldre i kommunen och relativt låg inflyttning. Det innebär ett sämre skatteunderlag och i slutänden för höga kostnader jämfört med intäkterna, säger ekonomichefen Pelle Nilsson.
Även i Sollefteå kommun har det varit ett kämpigt år. Man hade budgeterat med ett plus på 4,5 miljoner kronor för 2018. Så blir det inte.
”Siktar på nollresultat”
– Nej, dit kommer vi inte riktigt att nå utan nu siktar vi på ett nollresultat. Det har vi inom räckhåll, säger ekonomichef Niklas Nordén.
Vilka har varit de försvårande omständigheterna?
– Sammanfattningsvis höga kostnader för placeringar på skyddade boenden och för LSS-ärenden efter Försäkringskassans hårdare regler och förlorade skatteintäkter.
I Härnösand hålls ställningarna
I Härnösand är det lite andra tongångar. Kommunen når förvisso inte det budgeterade överskottet på 20 miljoner kronor, men nästan: 18 miljoner plus förväntas det hela landa i.
– Vi har lyckats bromsa upp de finansiella kostnaderna och fått högre statsbidrag. Det balanserar nästan upp de ökade nettokostnaderna överlag, säger ekonomichefen Lena Einarsson.
Skakigt i Ånge
Ånge hoppas nå sitt budgeterade plusresultat på tre miljoner kronor. I dagsläget ser det ut att kunna gå.
– Men det är himla skakigt, och många om och men. Det hänger väl på att socialnämndens underskott inte blir större än vad det är i dag, säger ekonomichefen Katarina Norberg.