– Man förstod ju inte då att det var Palmes sista framträdande i offentligheten, säger Tomas Tiberg och Janne Ödling. Foto: SVT / Montage

De följde Palme till Pilgrimstad

Uppdaterad
Publicerad

Våra tidigare medarbetare Tomas Tiberg och Janne Ödling minns Olof Palmes sista offentliga framträdande i jämtländska Pilgrimstad, bara tre dagar före mordet.

På söndag är det 30 år sedan Olof Palme mördades. Skotten på Sveavägen chockade en hel värld, och ännu efter tre decennier är mordet ouppklarat.

Bara tre dagar före dådet var statsministern på resa i bland annat Västernorrlands och Jämtlands län – en resa som skulle bli hans sista.

Mittnyttfotografen Janne Ödling var på plats vid Palmes besök på den nedläggningshotade träskivefabriken i jämtländska Pilgrimstad. Hans bilder från besöket har blivit klassiska.

På gott humör

En avspänd statsminister i säckig toppluva möter demonstrerande barn, vars föräldrar jobbar på den hotade fabriken.

– Palme var på gott humör. Han skojade med barnen och satte sig på huk för att kunna prata med dem, minns Janne Ödling.

Men Palme tog de demonstrerande barnen med egenhändigt gjorda plakat på största allvar.

Tomas Tiberg var också utsänd till Pilgrimstad, men som reporter på nyhetsbyrån TTs dåvarande Norrlandsredaktion.

Både Palme och fabriken borta

– Jag minns att Palme i stort sett lovade barnen att fabriken skulle bli kvar. Men kort därefter var både han och fabriken borta, säger han eftertänksamt.

Varken Janne Ödling eller Tomas Tiberg trodde då att statsministermordet skulle vara ouppklarat efter 30 år.

– Nej, man trodde ju att det skulle vara klart efter en vecka eller två, säger Janne och Tomas instämmer.

– Jag minns tydligt den hotbild som fanns mot Palme vid den här tiden. Mot den bakgrunden kan man ju tycka att det var lite konstigt att säkerhetspådraget inte var större än det var i Pilgrimstad. Men jag minns bara två Säpomän, fortsätter Janne Ödling.

Sista framträdandet

Besöket i Pilgrimsstad, som egentligen var en avstickare efter ett besök i Ånge tidigare under dagen, blev Olof Palmes sista ute i landet.

– Jag har tänkt en del på det där efteråt. Först tänkte man att han väl måste ha hunnit med något mer emellan, men så var det ju inte. Det var Palmes sista offentliga framträdande som vi fick bevittna, säger Tomas Tiberg.

Några år senare blev han och Janne Ödling kolleger på Mittnytt, för nästan 25 år framåt.

Bilderna från Pilgrimsstad har vevats många gånger genom åren, och ofta i samband med årsdagarna.

Tidsdokument

Naturligtvis just för att de visar Palme ute i offentligheten för sista gången, men de har blivit klassiska också för att de minner om en tid när statsråd och till och med regeringschefer gjorde täta besök, ibland ganska improviserade, ute i glesbygdens avkrokar.

På väljarnas hemmaplan, i stora och små sammanhang, inte alltid enbart under valåren, och inte alltid med ett rigoröst säkerhetspådrag i hasorna.

– Bilderna är på sätt och vis ett dokument från en tid då avståndet mellan ledarna och folket inte var så stort som det är i dag, säger Tomas Tiberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.