Thomas Izaias Englund, ledarskribent Tidningen Ångermanland och Viktoria Jansson, moderat regionråd

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två av debattörerna, Viktoria Jansson (M), regionråd och Tomas Izaias Englund, ledarskribent på Tidningen Ångermanland diskuterade bland annat om medias roll i rapporteringen om regionen. Foto: Pierre Ragnehag

Debatt om sjukvårdkrisen – finns den ens? Paneldebatt med olika besked

Publicerad

Inbjudan var spetsigt formulerad: ”Har vi en sjukvårdskris – hur tar vi oss ur den”? Tre panelgäster i en debatt på en scen i Sundsvall under en rubrik där andra frågan faktiskt svarade på den första. Kris är det, det var panelen överens om – men tolkningarna var helt olika om vilken sorts kris det handlar om.

En facklig företrädare, en ledarskribent med vass penna och ett moderat regionråd i en paneldebatt om sjukvården ordnad av moderaterna i Sundsvall.

Förtroendekris – och bemanningskris

Thomas Izaias Englund från Tidningen Ångermanland menade att det snarast rör sig om en kris för förtroendet – för ledning och politiker.

Kenneth Byström, ordförande för Vårdförbundet höll med, samtidigt som han vill lyfta det Vårdförbundet ser som det centrala – bemanningskrisen.

Viktoria Jansson, moderat regionråd och tredje deltagare panelen tyckte ordet ”kris” används för ofta.

Är det en förtroendekris?

– Tittar man på patientenkäter är så är just patienterna väldigt nöjd med vården. men i medborgarenkäter där folk följer debatten via media ges en helt annan bild.

Långsiktighet saknas

Kenneth Byström ville se en mer långsiktig planering från politiken:
– Det kan kräva tre-fyra mandatperioder att lösa svåra problem inom sjukvården, menade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.