Birgitta Krona och Eva Mjönes på Sundsvalls asylkommitté ger stöd åt flyktingar. Foto: Barbro Sellin SVT

”Den nya lagen har skapat ett skuggsamhälle”

Uppdaterad
Publicerad

– De asylsökande som hamnar i den här situationen är enormt utsatta, säger Birgitta Krona i Sundsvalls asylkommitté.

Birgitta Krona och Eva Mjönes jobbar på Sundsvalls asylkommitté med att hjälpa flyktingar.

De anser att den åtstramning i flyktingpolitiken som skedde sommaren 2016 har gjort att människor hamnar i ett skuggsamhälle.

– De hamnar i den här enorma utsattheten och hjälplösheten. De är väldigt förtvivlade. Rädda är de, jätterädda, berättar Birgitta Krona.

Kritik från Europarådet

I februari i år riktade Nils Muiznieks, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, allvarlig kritik mot regeringen och svensk migrationspolitik.

Kritik framförs mot att asylsökande som fått avslag inte får sina basbehov av skydd och mat säkrade, och även mot att unga människor skickas tillbaka till Afghanistan utan säkert mottagande.

”Vad är det för samhälle vi vill ha?”

– Visst har Sverige varit generöst men i vissa avseenden kan det göras bättre. På vissa områden har man fastnat i ett kortsiktigt tänkande, vad det gäller möjlighet till integrering för ensamkommande och risken för felaktiga åldersbedömningar eller återsändanden. Riskerna är mycket stora, säger Nils Muiznieks.

– Det gör mig ont att man kan göra så här mot människor som vi har först värnat om och tagit hand om för de här kom ju hit som väldigt unga, en stor grupp. Jag ställer mig frågan vad är det för samhälle vi vill ha som kan stänga ute en så stor grupp, säger Birgitta Krona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.