Foto: SVT

Nya lagen gör att många asylsökande stannar i Sverige illegalt

Uppdaterad
Publicerad

Sedan knappt två år tillbaka har utländska medborgare inte längre rätt till ekonomiskt stöd och boende när de fått beslut om utvisning. Det har fått stora sociala konsekvenser som till exempel kriminalitet och prostitution. Vi har träffat hemlösa Said och Reza.

Den 1 juni 2016 trädde den nya Lagen om mottagande av asylsökande (LMA) i kraft. Den säger bland annat att den asylsökande förlorar ekonomiskt stöd och rätt till boende hos Migrationsverket om hen fått ett beslut om utvisning.

Dessförinnan hade man rätt till bistånd fram tills dess att man lämnade Sverige.

Ställts på gatan

Said och Reza kom som ensamkommande flyktingbarn till Sundsvall för ett par år sedan. Nyligen fick de besked om att de måste lämna Sverige och nu har de ställts på gatan.

De har inget husrum på Migrationsverkets boende längre och de har inget ekonomiskt stöd.

– Jag har ingenstans att bo utan åker runt till vänner. Det finns inget eget ställe för mig att bo på här. Ibland tillbringar jag natten på ett ställe och dagarna på ett annat, berättar Reza.

Rädda för att bli avslöjade

– Jag mår dåligt. De senaste två tre dagarna har jag sovit på tågstationen. Klockan två på natten kommer vakterna och kastar ut oss. Just nu går jag till Stadsmissionen. Ibland går jag till bekanta, men det är svårt för dem. De är rädda att jag ska ertappas där, berättar Said.

Vännerna bor på Migrationsverkets boende. De är rädda för att bli straffade om det kommer fram att Said och Reza får sova där ibland.

Risk för kriminalitet och prostitution

– Det är många som hjälper mig med mat. Någon gång kanske jag kan sluta förlita mig på mina vänner. Utan mina vänner skulle jag bli tvungen att sälja min kropp. Det finns ju andra vägar att gå också, som att sälja droger eller stjäla, berättar Reza.

– De senaste två veckorna har varit svåra. Jag har inte kunnat sova av rädsla. Jag är rädd för polisen också. Det är en stor psykisk påfrestning. Jag har ingen aptit och kan inte röra mig fritt, säger Said.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.