Vårfloden kan bli stor i år.

Risk för svår vårflod – det bör du tänka på

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har varnat för höga vattenflöden och förhöjd risk för svår vårflod. Om det värsta händer finns det ett par saker som är bra att känna till.

Som fastighetsägare har du eget ansvar för att skydda dig själv och din egendom. Om din fastighet är i farozonen kan det därför vara läge att planera för åtgärder. Saker man kan göra enligt MSB är bland annat:

  • Kontrollera att diken i angränsning till tomten fungerar och har avrinning.
  • Flytta bilen om den står lågt placerad.
  • Hyr eller köp en pump i god tid innan översvämning hotar.
  • Det kan lätt bli översvämning i källarutrymmen. Ställ därför upp sådant som står på golvet på hyllor eller flytta dem någon annanstans.
  • Avled vatten genom att gräva ett dike eller bygg en barriär. Det enklaste är att bygga en sand- eller jordvall och sedan täcka den med plast.
  • Undvik att gå eller köra bil genom översvämmade områden.
Vårfloden 2018 – Västernorrland

Följ utvecklingen

Och vid en översvämning kan viktiga samhällsresurser bli särskilt belastade, därför är det viktigt att följa vårflodsutvecklingen. Mer information om hur du kan skydda din fastighet vid en potentiell översvämning hittar du genom att klicka här.

Kolla flödet

Är du intresserad över hur flödet ser ut i något vattendrag kan du tittade närmare på SMHI:s vattenwebb

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårfloden 2018 – Västernorrland

Mer i ämnet