Bild där försvarare går in i rättegångsalen i Attunda. Montage med en bild på åklagaren Karin Everitt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vice chefsåklagare Karin Everitt och kollegan Henrik Wallin överklagar tingsrättsdomen i det stora gängmålet i Sundsvall – trots att 20 av 24 misstänkta dömdes. Hör hennes resonemang om överklagan i klippet. Foto: SVT

Det stora gängmålet i Sundsvall: Ny rättegång i hovrätten – åklagarna överklagar domen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en ny rättegång i hovrätten i det stora gängmålet i Sundsvall, där den 21-årige huvudmannen dömdes till elva års fängelse.

Åklagarsidan har överklagat tingsrättens dom i flera delar – trots att 20 av de totalt 24 åtalade i målet dömdes i varierande grad.

Även minst två av de dömda överklagar sannolikt domen.

Den 1 november kom domen i målet efter det stora polistillslaget i Sundsvall i januari, som även inkluderade skjutningen i bostadsområdet Bosvedjan i december i fjol. Det sistnämnda anses vara det som startade gängkriget mellan de kriminella nätverken Dalen och Foxtrot både lokalt i Sundsvall och i landet i stort.

Den 21-årige huvudmannen i målet dömdes till fängelse i elva år för bland annat förberedelse till mord i fyra fall. En nu 38-årig kvinna dömdes till sju års fängelse för förberedelse till mord med mera.

Knarkkriget i Sundsvall

Fick inte gehör

När det gällde skjutningen i Bosvedjan fick åtalet inte gehör av rätten. Alla åtalade friades helt i den delen.

Nu står det klart att det blir en fortsättning i hovrätten.

Åklagarna Karin Everitt och Henrik Wallin begär, i huvudsak:

• Att de åtalade för Bosvedjeskjutningen döms, med vissa justeringar av gärningspåståendena, och att hovrätten ”under alla förhållanden skärper påföljden”.

• Att 21-årige huvudmannen döms för försök till mord i två fall, när det gäller de två (misslyckade) balkongsprängningarna i Nacksta i januari. Det begärs även att två av de åtalade som friades i den delen döms för bland annat förberedelse till mord.

• Att huvudmannen även döms för synnerligen grovt vapenbrott och innehav av ett kilo kokain.

Åklagarsidan menar att tingsrätten i vissa avseenden gjort ”en felaktig bevisvärdering och en felaktig bedömning av straffvärdet.”

Överklagar också

Den 38-åriga kvinnans försvarare Per Branting kommer under onsdagen att lämna in en överklagan av tingsrättens dom.

– Omständigheterna talar åt vårt håll, hon ska inte dömas för de brott hon dömdes för i tingsrätten. Alldeles oavsett är straffet alldeles för långt, säger Branting till SVT.

Även den 21-årige huvudmannens försvarare ”lutar åt ett överklagande”.

– Med allra största sannolikhet kommer vi att göra det, säger advokat Martin Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet