19-årige Laurentiu Bujor är en av alla rumänska romer som känner sig tvingade att åka utomlands och tigga för att överleva. Han har tillbringat en stor del av sin ungdom på gator och torg i Sundsvall. Vi träffar honom en sen höstdag hemma i Valea Seaca.
– Det är svårt i Rumänien, de kallar oss zigenare och om man får lite jobb någon gång så hånar de oss, säger Laurentziu Bujor.
Känsligt prata om motsättningarna
När jag vistas i byn under ett par dagar är det en bild av stora motsättningar mellan de två folkgrupperna jag möter. De rumäner jag träffar beskriver romerna i mindre vackra ordalag och romerna bor i de sämsta förhållandena i utkanterna av den fattiga byn.
Det är dock ingen som vågar vara kritisk framför kameran, de är rädda för att drabbas av repressalier. Romerna å sin sida säger att de inte har några problem med de ickeromska rumänerna.
– Det går bra. Har man pengar får man handla i affären men är man utan får man ingen hjälp säger Laurentzius mamma, Irina Bujor.
Borgmästaren orolig över våldet
Valea Seaca ligger i kommunen med samma namn. Den styrs av en borgmästare som suttit på posten i snart 24 år, Ion Pravat. Han säger att han har märkt att motsättningarna mellan de två folkgrupperna ökat de senaste åren.
– Det har varit stora problem med ungdomar som kastat sten mot folks hus och som förstört deras staket och liknande säger Ion Pravat.
Han säger att det rör sig om unga romer som varit utomlands och tiggt som har lärt sig en del nya, mindre smickrande, vanor. Bland annat att blanda energidryck med alkohol.
– Det är en drog som gör dem modigare, de blir stökiga och ger sig på rumänernas egendomar, säger Ion Pravat.
Tvingades kalla in militären
Det gick så långt att han kände sig tvingad att kontakta ministeriet för att få hjälp. De skickade dit militärpolisen som, med en styrka, lyckades lugna ner läget. Efter det har militärpolisen öppnat en filial så att de ständigt finns på plats i närheten av byn.
Valea Seaca är en av dom fattigare byarna i Rumänien. Borgmästaren säger att han gör vad han kan för att förbättra villkoren för sina väljare. EU har pumpat in lite pengar i byn och nu är huvudgatan är asfalterad.
– Vi har satsat mycket på att förbättra skolan, renoverat och gett bättre förutsättningar för barnen säger han.
Krävs förändring av attityder
Hemma hos familjen Bujor gläds man åt att äntligen ha fått tillgång till rinnande vatten, men Rumänien har fått internationell kritik för att den största delen av EUs miljardstöd inte nått romerna. Fattigdomen i sig är ett hinder att lösa motsättningarna, det lilla som finns ska räcka till många.
– Enda sättet att komma åt motsättningarna är en förändring av attityderna, både bland romer och rumäner. Det säger Liviu Avasiloai, som jobbar för den svenska hjälporganisationen Hoppets stjärna i Rumänien.
Men har säger att det är en lång och svår process, och under tiden cementerar motsättningarna romernas utanförskap i det rumänska samhället.