Redan i januari nästa år ska den nya, mobila demoanläggningen installeras i en lokal på fabriksområdet. Efter att den har kopplats ihop med den befintliga fabriken ska den under två år utvinna ett flytande polymer från bioraffinaderiets restprodukter som idag eldas upp.
– Anledningen till att man vill ta fram den här produkten från restströmmen från ett bioraffenaderi är att man vill ha ett grönt alternativ. Vi vill ju hitta alternativ till oljebaserade kemikalier idag. Det här är ett sätt att göra det, säger Kristina Elg Christoffersson som är teknologichef på Domsjö fabriker.
Ersätter oljebaserade polymerer
Polymeret som utvinns ur hemicellulosa kan främst användas för att limma ihop kartongskikt, bestrykas på papper och användas som skyddande beläggning på livsmedelsförpackningar. Något som idag görs med hjälp av syntetiska oljebaserade polymerer. En annan miljövinst är att polymeret plockas bort från bioraffinaderiets restströmmar som idag eldas upp.
– Där vi eldar upp våra restströmmar har hemicellulosan väldigt lågt energivärde så den är inte fördelaktig där. Så det är väldigt positivt att vi kan plocka bort ur vår process. Sen är det ju ännu mer positivt att det blir en värdefull produkt, säger Kristina Elg Christoffersson.
Finansieras av EU
Projektet som sträcker sig över fyra år varav demoanläggningen ska köras i två, finansieras av EU. Totalt ska demoanläggningen kunna producera 300 kg Ecohelix-polymer i veckan.